2023. március 7., 10:16

Richard Sulík pozíciójába kerülhet az SaS népszerűtlensége, magyarfóbiás politikus válthatja a pártelnöki poszton

Szlovák sajtóhírek szerint komolyan felmerült, hogy az SaS élén vezetőcsere jöhet, miután a párt népszerűsége az elmúlt hónapokban meredeken csökkenni kezdett. 

Richard Sulík
Fotó: TASR

Néhány elemző azt állítja, Richard Sulík pártelnök lemondatása is napirenden van a pártban. Martin Slosiarik szerint például a párt kénytelen lesz a választási kampányra egy erős, sokak számára szimpatikus üzenettel előrukkolni, azont túl, hogy személyi állományukat is meg kell erősíteniük, máskülönben könnyedén előfordulhat, hogy az SaS nem ugorja meg a parlamenti küszöböt. 

Egy ilyen lehetséges erősítésként, sőt, potenciális elnökjelöltként merült fel a korábbi külügyminiszter, Ivan Korčok neve is. Őt a párt alelnöke, Branislav Gröhling dobta be a kalapba. Az egykori oktatási miniszter egy szombati vitaműsorban bevallotta, hogy a napokban már egyeztetett is Korčokkal, de a tárgyalás részleteiről nem volt hajlandó többet elárulni.

Teljesen természetes, hogy örömmel vennénk a közös munkát Ivan Korčokkal. Ezt nem csak mi tudjuk a pártban, ezt ő is tudja. Minden az ő döntésén múlik.

- nyilatkozta az aktuality.sk-nak Gröhling.

Ivan Korčok még külügyminiszterként számos udvariatlan, helyenként kifejezetten támadó megjegyzést tett Magyarország és a magyar közösség irányába.

A liberálisok április közepén rendezik meg kongresszusukat, ahol a párt új elnökét is megválasztják majd. Egyelőre egyetlen jelölt ismert, az aktuális pártelnök, Richard Sulík.

Az aktuality azt írja, Korčokot korábban is megpróbálták már "beszervezni" a párt elnökségébe, de miután az SaS távozott a koalícióból, a volt külügyminiszter nem kért a közös munkából, hiába kínálták fel neki a választási lista első helyét. Sulík akkor úgy fogalmazott, ezt az "ajánlatot" nem lehetett überelni, hiszen nem csak a lista első helyét kapta volna meg Korčok, de a pártelnöki pozíciót is, persze Sulík mandátumának lejárta után. Az aktuality.sk megkereste Sulíkot is, aki nem volt hajlandó elárulni, a januári kudarc után újra egyeztetnek-e a korábbi külügyminiszterrel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.