2021. december 1., 14:37

Richard Sulík hat érve, amiért nem támogatja Matovič 500 eurós utalványait

Az alábbiakban közzétesszük Richard Sulík, gazdasági miniszter, az SaS elnökének írását, miért is utasítja el Igor Matovič, volt kormányfő által javasolt 500 eurós utalványt, amellyel az oltás felvételét díjazná.

Költségvetési vita
Fotó: TASR
Richard Sulík gazdasági miniszter
1. Ezzel leértékeljük a vakcinát, amely életeket ment

A védőoltás az emberi egészséget védi és életeket ment meg. Ez tény, bár nem mindenki látja így (ezze meg kell majd birkóznunk). Ezért az embereknek maguknak kell azt akarniuk, hogy a vakcina védje elsősorban az életüket. De az oltást dogmává tesszük, azzal a céllal, hogy 100 százalékos legyen az átoltottság.

Egyszer felbukkan a lottó, máskor a közvetítők jutalma, máskor megint a kötelezettségről gondolkodnak, és aktuálisan 500 eurót adnánk az injekció beadásáért. És aki kétségeit fejezi ki ezzel az eljárással kapcsolatban, az nagyon gyorsan elszigetelik és antivaexernek minősítik. Emlékeztetnék mindenkit, hogy be vagyok oltva, és támogatom az oltást.

​2. Igencsak támogatnánk a korrupciót

Mi történne, ha adnánk 500 eurót annak, aki a világon semmiért nem akar beoltakozni? Elveszi az 500 eurót, és talál egy orvost, aki igazolást ad az oltásról, és kidobja az oltást. Az antivaxer így ingyen bekerül a rendszerbe (ha talál orvost, aki 300 euróért megcsinálja, akkor még keres is rajta), és kihasználhatja a beoltottak összes előnyét. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy azoknak a beoltottaknak a többsége, akik most kórházi kezelésre szorulnak, netán nem így kapott-e oltási kártyát, úgy, hogy igazából egyáltalán nem volt beoltva. Tudomásom szerint, utólag nem lehet kideríteni, hogy ki volt valóban beoltva.

3. Megtanítjuk az embereket pénzt elfogadni a saját maguk megvédéséért

Persze nem a harmadik hullám lesz az utolsó, és a vakcina a megfertőződés ellen csak gyengén véd, inkább óv a betegség súlyos lefolyásától és a kórháztól. A harmadik oltás sem lesz az utolsó. Ezentúl minden évben 500 eurót adunk valakinek, hogy a saját életét védje? És miért csak 500 eurót? Miért nem 300 eurót? Vagy 1854 eurót?

4. Az utalvány egy nagy fiaskó lesz

Igor Matovič ötlete, hogy segítené a gasztro-ágazatot (emlékeztetnék, háromszor is blokkolta az univerális kárpótlási törvényt) és még néhány más területet. A juttatásért tehát majd nem lehet cigarettát vagy új mobiltelefont venni az unokáknak. Ez azt jelenti, hogy szükségünk lesz valamilyen utalványrendszerre vagy fizetési kártyára, és össze kell állítanunk a jogosult címzettek listáját (amely több tízezres lesz), és előfordulhat, hogy konkrét árukat és szolgáltatásokat kell meghatározni, hogy a pénz ne ott kössön ki, ahol nem kellene. Például a külföldi láncoknál, akiknek a járványok idején nem keveset segítettünk.

5. Alternatív felhasználás

Jogos, sőt elkerülhetetlen a kérdés, mi másra lehetne fordítani az 500 millió eurót. Például megfelelően megfizethetnénk a nővéreket. Ma egy nővér átlagkeresete 1640 euró. (szerk. itt tévedhetett a szerző.) 500 millió euróért mindegyiküknek havi 500 euróval emelhetnék a bérét, befizethetnénk a járulékait, és további 7500 ápolónőt tudnánk alkalmazni emelt fizetéssel.  Igen, ez az elkövetkezőkben éves kiadás lenne, de lásd 3. pontot, ott is az lenne.

6. Az 500 millió euró nem aprópénz

Egy másik jogos, sőt szükséges kérdés, hogy ki fogja mindezt megfizetni. Szlovákiában 125 000 adózó jogi személyünk van (s.r.o, a.s.). Ebből 120 ezren együttesen évi 500 millió eurót fizetnek be jövedelemadóként. A társaságok 96 százalékának tehát egész évben Igor Matovič egyetlen ötletére kellene dolgozniuk. A felelős kormányzás és döntéshozatal másképp néz ki. Hol van most például az Értéket a Pénzért csoport, a Pénzpolitikai Intézet, a Költségvetési Tanécs vagy a jegybank.

Tehát ezek az indokaink, hogy ne támogassuk ezt a "nagyszerű" ötletet. Emellett kijelentjük, hogy nem fogunk részt venni az államháztartás szétverésében.

Azért sem fogjuk megvétózni a javaslatot, mert tiszteletben tartjuk a koalíció túlnyomó többségének véleményét – az összes többi koalíciós partner mellette van. Tehát az SaS-klub nemmel fog szavaznivagy tartózkodik (fontos itt is az egységesség) és meglátjuk, mit tesz majd az ellenzék

- zárja sorait Richard Sulík.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!