2023. május 2., 18:51

Réteshúzás a szlovák parlamentben - végét sem látni a rendkívüli ülésnek

Kedden második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az élelmiszerárak emelkedéséről kellett volna tárgyalniuk a parlamenti képviselőknek.

szlovák parlament
Fotó: TASR

Mindössze 64 képviselő volt jelen, vagyis ismét nem volt határozatképes a parlament. Szerdán (május 3.) 9 órakor újra megpróbálják megnyitni a következő, 89. ülést. A képviselők kedden félórás szünet után folytatják a 90. rendes ülését.

A rendkívüli parlamenti ülés összehívását az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte a Tomáš Taraba körül tömörülő független képviselők támogatásával.

Az ülésen az élelmiszerárakkal kapcsolatos törvényekkel foglalkoznának, emellett azt javasolják, hogy az elsődleges élelmiszer-ipari termelőknek fél évig ne kelljen járulékokat fizetniük az alkalmazottaik után. Ezzel a munkaadók megspórolnák az ezzel kapcsolatos költségek mintegy 25%-át.

A Smer-SD tájákoztatása szerint a javaslatok a párt képviselői, a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők közötti szakmai és politikai vita eredményeként fogalmazódtak meg. A találkozón részt vett Jaroslav Karahuta (Sme rodina), a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke is. Az ülésen felkérést intéznek a kormányhoz, hogy ezzel a képviselői javaslattal kapcsolatban nyújtson be gyorsított eljárásra vonatkozó indítványt.

Végül egy órával lerövidítették az ebédszünetüket a képviselők, péntekenként pedig tovább üléseznek – tájékoztatott Grendel Gábor (OĽANO), a parlament alelnöke a házbizottság megállapodását követően. Így pénteken 14 óra helyett 16 óráig tart majd az ülés, szavazás aznap nem lesz.

A többi napon hagyományosan 11-kor és 17 órakor szavazhatnak a megvitatott programpontokról.

Több képviselő jelezte, az a cél, hogy május 19-ig, péntekig lezárják a mostani ülésszakot, melynek több mint 200 programpontja van.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.