2022. január 19., 10:13

Reszpirátor nélkül egy tapodtat se!

Mától, az omikron miatt új járványügyi szabályok léptek életbe. Ezek egyike, hogy a reszpirátort szabadban is viselnünk kell, ha nem tudjuk betartani a 2 méteres távolságot.

koronavírus Szlovákia ellenőrzés
Fotó: TASR

A leglényegesebb változás, hogy életbe lép az ún. OP+ rezsim, ami az edzőtermekre, a wellnesszekre, az akvaparkokra, a fürdőkre, a szállodákra vonatkozik.

OP+ rendszerben kell tartani a nagy kockázatú rendezvényeket, mint amilyenek az ünnepségek, az esküvők, a halotti torok, a diszkók stb.

Az új szabályok értelmében minden eddig zárva tartott üzemegység kinyithat OP-rendszerben.

Bővült azoknak az üzleteknek a köre, ahová az oltatlanok is beléphetnek. Ilyenek a cipő- és ruhaboltok, a papírüzletek, a méteráru, az építési anyagokat árusító boltok, a vaskereskedések, a festéküzletek, de a könyvtárak is ebben a rendszerben  működnek.

Az autóiskolák mostantól OTP-rezsimben működhetnek az eddigi OP-rezsim helyett.

A reszpirátort mától a szabadban is viselnünk kell, ha nem tudjuk betartani a 2 méteres távolságot. Ezen kívül minden tömegrendezvényen hordani kell, függetlenül attól, hogy be lehet-e tartani a 2 méteres távolságot.

A reszpirátor viselése alól néhány kivétel van, ezek az aktuális rendeletben találhatók meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.