2021. december 8., 15:01

Sok pénzt keres a gyógyszeripar a COVID-vakcinán, de az összbevétel tizedét sem éri el az ebből származó jövedelem

Rendkívül érdekes kimutatás jelent meg a statisztikákat, felméréseket, adatokat gyűjtő statista.com oldalon. Az oldal elemzőinek kutatásából kitűnik, a gyógyszergyárak kerestek ugyan a COVID-vakcinákon, de a teljes iparág bevételeinek még mindig kevesebb mint 10%-át teszik ki a különböző, nem csak koronavírus járvány leküzdésére való vakcinák után származó bevételek.

koronavírus vakcina
Fotó: TASR / AP

Tavaly december 8-án  egy 90 éves asszony, bizonyos Margaret Keenan lett az első személy, akit regisztrált, jóváhagyott COVID-vakcinával oltottak be. Tizenkét hónappal később immár több mint nyolcmilliárd(!) dózis talált "gazdára", ezzel a koronavírus elleni vakcinakampány lett minden idők leggyorsabb, leghatékonyabb oltási akciója.

Nem lenne elegáns eltagadni, hogy a vakcinákat kifejlesztő és gyártó gyógyszeróriások bizony jól jártak az üzlettel, rengeteg pénzt kerestek.

A Pfizer például 2021-ben 36 milliárd dolláros árbevételt regisztrált az idén, majdnem kétszer annyit mint egy évvel korábban. Senki sem állítja tehát, hogy a gyógyszergyárak ne kerestek volna sok-sok pénzt a vakcinákból származó pénzekből. De!

Ha egészében tekintünk a gyógyszeriparra, szembetűnő, hogy a vakcinagyártás csak egy kisebb, ámbár kétségtelenül gyümölcsöző hányadát teszi ki a teljes bevételüknek. A teljes (tehát nem csak a COVID-vakcinák), oltóanyagok után származó bevétel 2021-ben mintegy 89 milliárd dollárra rúg majd. Ez a gyógyszeripar idei éves, 1049 milliárdos bevételének kevesebb mint 10%-a.

Talán kissé meglepő lehet, hogy a legnagyobb bevételek az onkológiai gyógyszerek után keletkeznek, évi mintegy 175 milliárd dolláros jövedelmet hoznak a gyógyszergyártóknak.

A második helyért holtverseny alakult ki, a cukorbetegség kezelésére használt, illetve a reumás tünetek enyhítésére alkalmazott gyógyszerek egyaránt 55 milliárd dollárt termelnek gyártóiknak.

koronavírus oltás
Fotó:  statista.com
A vakcinákból (piros) származó bevétel aránya az összbevételhez (rózsaszín) viszonyítva.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.