lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. június 13., 18:21

Rendteremtés Augiász istállójában?

Richard Sulík, gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, a koalíciós SaS elnöke szerint Roman Mikulec belügyminiszter jól irányítja a tárcát, ezért pártja a keddi rendkívüli parlamenti ülésen leváltása ellen fog szavazni.

Augiász istállójában rendet csinál
Denisa Saková és Richard Sulík
Fotó: TASR/ma7

Ezt az RTVS vasárnapi 5 perccel 12 előtt című vitaműsorában mondta.

Vitapartnere, Denisa Saková, volt belügyminiszter és jelenleg be nem sorolt parlamenti képviselő (Hlas-SD) ugyanakkor bírálta Mikulec ténykedését. Úgy vélekedett, hogy a rendőrségnél "rendetlenség, káosz és anarchia" uralkodik.

A biztonsági egységeknél most Augiász istállójának rendbetétele zajlik - jegyezte meg Sulík. De úgy tűnik, hogy a helyzet egyre inkább javul. Véleménye szerint feloszlatni a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) és újra létrehozni naiv elképzelés. Az SaS parlamenti frakciója a miniszter mögött áll, aki megválaszolta a hozzá intézett kérdéseket. A párt álláspontján nem változtatott az sem, hogy a héten Robert Fico révén nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, amelyek alapján egyesek kétségbe vonják a belügyminiszter alkalmasságát. Hogy két koalíciós (Sme rodina) képviselő - Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská - a miniszter leváltását támogatná, emberileg érthető.

A volt belügyminiszter bírálja a rendőrségnél zajló eseményeket. Úgy látja, hogy a nyomozók nem tájékoztatják feletteseiket a rendőrségi akciókról, az ellenőrzés elérte a nulla pontot, visszaélnek az erővel - mindez a magyarázata annak, hogy ő és képviselőtársai a Hlas-SD-ből a belügyminiszter leváltása mellett fognak szavazni.

Saková feltette a kérdsét: mit tett Roman Mikulec február óta, amikor megkapta az SIS jelentését, amelyben szó van arról, hogy a nyomozást manipulálták?

A jelentésben egyértelműen az áll, hog az SIS olyan bizonyítékokhoz jutott, amelyek használhatók a büntető eljárásban, és ezeket törvényes úton szerezte meg"

- hangsúlyozta.

Sulík ehhez annyit fűzött hozzá, hogy Boris Kollár házelnök helyében ő nem olvasná fel a szóban forgó jelentést. Azt is megjegyezte, hogy a legfelső közjogi méltóságok találkozója az SIS központjában "szerencsétlen" volt. Ráadásul az is iritálja őt, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzésének főnökét, Adrián Szabót, aki ugyancsak részt vett az említett találkozón, néhány nappal később őrizetbe vették és megvádolták. A leváltásának komoly okai vannak.

Denisa Saková rámutatott azokra az eltérő kijelentésekre, amelyek a találkozó résztvevőinek beszámolóiban elhangzottak.

A két vitapartner Zuzana Čaputová beiktatásának közelgő második évfordulója kapcsán elismerően értékelte az államfő működését.

Szó volt a műsorban a Szputnyik V vakcina körül kialakult helyzetről is. Richard Sulík szerint egy nagy leégés az egész. Denisa Saková a vakcinával kapcsolatosan emlékeztetett a politikusok anyagi felelősségére, amely elsősorban a legerősebb kormánypárt, az OĽANO témája.

A két politikus azt is elárulta, hogy mikor oltatja be magát. Richard Sulík hétfőn veszi fel az első adagot, Denisa Saková egyelőre nem tervezi, mivel átesett a COVID-19 fertőzésen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.