cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 3., 18:18

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Smer az illegális migráció témájában

Az, ami jelenleg Szlovákia déli járásaiban történik, a kormányzati politika és az állam illegális migráció felé fordulását jelenti. Jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. A párt a témában rendkívüli parlamenti ülést kíván összehívni.

Robert Fico
Fotó: TASR

A jelenlegi helyzet szerinte nem a jóindulat eredménye, hanem a jelenlegi kormány szándékát tükrözi. „Az mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több migráns eljusson Szlovákia területére” – jelentette ki Fico, rámutatva, hogy a beszivárgás elleni védelem helyett a migránsok tartózkodásának legalizálásával oldják a helyzetet.

A Smer elnöke ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy minden migráns háborús menekült, és rámutat arra, hogy a többségüket nem lehet megbízhatóan beazonosítani.

„Mindannyian szíriaiak és aleppóiak, mindannyian január 1-jén születtek” – kommentálja a helyzetet Fico a nagykürtösi tapasztalataiból kiindulva. A sajtótájékoztatón képeket is mutatott a gyűjtőközpont közeléből, ahol a migránsokat elhelyezték. Rámutatott eközben arra, milyen katasztrofális körülmények között élnek itt a migránsok. „Víztartályon és hordozható WC-n kívül semmijük nincs, a földön alszanak” – mondta.

A Smer elnöke attól tart, hogy Szlovákiában megnövekedhet az illegális migránsok száma.

Ennek humanitárius válság szaga van”

– mutatott rá a pártelnök, aki egyúttal bejelentette, hogy hétfőn a pártja rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ügyben.

Egyúttal nagyra értékelte a nagykürtösi önkormányzat helyzet megoldására tett erőfeszítéseit, valamint a jelenlévő rendőrök hozzáállását az kérdéshez.

A hétvégén több párt is felszólította a Ódor Lajos miniszterelnököt és Hamran István országos rendőrfőnököt, hogy haladéktalanul oldják meg a kialakult helyzetet, és tájékoztassák a lakosságot a valós helyzetről, illetve az illegális migráció megelőzése érdekében tett konkrét intézkedésekről.

A Belügyminisztérium és a rendőrség bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló erőt és erőforrást bevetettek a helyzet megoldása érdekében. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a migránsok eddig nem sértették meg a közrendet. „Minden gyanús körülményt ellenőrzünk” – hangsúlyozták, miközben a lakók türelmét kérik. Arra is emlékeztetnek, hogy ezek az emberek a háború elől menekülnek nyugatabbra. „Nem akarnak Szlovákia területén maradni, és csak a szükséges ideig tartózkodnak itt, amíg átesnek a szlováki és az európai rendszer ellenőrzésén” – fűzték hozzá.​

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.