2022. május 13., 11:18
Frissítve: 04:37

Rendkívüli: Kaliňák szabadlábon

A szlovák legfelsőbb bíróság pénteken délelőtt úgy határozott, Robert Kaliňák egykori belügyminiszternek nem kell a továbbiakban vizsgálati fogságban maradnia. 

robert kalinák
Fotó: TASR/AP

A legfelsőbb bíróság egyhangúlag bírálta felül a specializált büntetőbíróság áprilisi döntését, amellyel elrendelték az ex-miniszter letartóztatását. A bíróság közleményében azt írja, a speciális büntetőbíróság érvelésének egyetlen pontját sem találták megalapozottnak, 

így nem látják indokát annak, hogy Robert Kaliňák vizsgálati fogságban maradjon.

Kaliňák április 23-án vonult rács mögé, mert a speciális büntetőbíróság úgy vélte, az ellene zajló nyomozás során befolyásolhatja a tanúkat és bizonyítékokat tüntethet el. 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a Kaliňák elleni büntetőeljárás is lezárult volna, pusztán arról van szó, annak végét a belügyminiszter szabadlábon várhatja ki.

Alexandra Važanová, a bíróság szóvivője arról is tájékoztatott, a döntést megelőzően elfogultságot jelentett be minden tagja annak a szenátusnak, amelynél a bíróság egy másik szenátusa május 1-jén nem állapított meg elfogultságot. Ezt követően a szenátus Robert Kaliňák gyanúsított Juraj Kliment bíró ellen elfogultság miatt emelt panaszával foglalkozott, és elutasította azt.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozása, támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Robert Fico, a Smer-SD elnöke ellen.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!