2022. május 16., 13:05
Frissítve: 20:55

RENDKÍVÜLI: A Gazprom júniusra nem foglalt le földgázszállítási kapacitást Szlovákián át

A Reuters írta meg, hogy a földgázszállítási kapacitásokkal kereskedő tőzsdén júniusra az orosz Gazprom egyáltalán nem foglalt le Európába tartó tranzitkapacitást a szlovák-ukrán határnál fekvő nagykaposi csomóponton keresztül.

földgáz
Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Napi 70,4 millió köbméternyi szállítókapacitás lekötésére nyílt volna lehetősége a Gazpromnak, amellyel az orosz gázóriás nem élt. 

Kiderült az is, hogy más európai gázvezetékre sem vásároltak szállítási lehetőséget, így a pár nappal ezelőtt leállított, Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországban végződő Jamal vezetékrendszerre sem.

A Gazprom a múlt héten jelentette be, hogy már nem fog a Jamalon szállítani Lengyelországba, az ok, hogy Moszkva szankciókat vetett ki az EuRoPol GAZ társaságra, amely a vezeték lengyelországi részét üzemelteti.

Az orosz fél még a múlt héten jelezte, jó időre leállnak a szállítással a Jamal-on keresztül, így ez várható volt. Az viszont, hogy a tőzsdei adatok tanulsága, miszerint a nagykaposi csomóponton sem érkezik majd orosz gáz, igen meglepő.

Ez valószínűleg azt jelenti, júniusra az Ukrajnán át érkező földgáz szállítása is leáll. A Reuters még márciusban számolt be róla, hogy a Gazprom, ahogy az lenni szokott, áprilisra lefoglalta a nagykaposi csomópont kapacitásának jelentős részét, áprilisban érkezett is orosz gáz Szlovákiába.

A szlovák kormány részéről egyelőre senki nem reagált a napvilágot látott információkra.

Nagykapos az európai földgázellátás egyik kritikus eleme. Nem csak Ukrajnából érkezik vagy érkezett eddig földgáz rajta keresztül, de visszaáramoltatással Ukrajna felé is lehet gázt szállítani a az állomáson keresztül. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.