2021. november 6., 15:21

Remišová szerint így vagy úgy, de keresztülmennek a reformok

Veronika Remišová (Za ľudí) beruházási, regionális fejlesztési és informatikai miniszter és miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy az előkészített reformok a Sme rodina mozgalom támogatásával vagy anélkül is keresztülmennek a parlamenten. Az RTVS Szombati Párbeszédek című vitaműsorában a miniszter asszony azt nyilatkozta, szükség esetén a független képviselőktől kérnek segítséget.

Remišová
Fotó: TASR

Richard Takáč, a Smer-SD parlamenti képviselője viszont azt bírálta, hogy a reformok Pozsonyban „zöld asztalnál” születtek, szakmai és társadalmi vita nélkül. Mint mondta, pártja egyiket sem fogja támogatni. Szerinte a reformok szempontjából fontos lenne, hogy azokat a koalíció és az ellenzék, illetve az érintett nyilvánosság egyaránt támogassa.

Remišová természetesnek tartja, hogy négy pártból álló koalícióban vita van a reformokat illetően, és közös megoldást keresnek, mivel rendszerszintű változásokról van szó.

Szerinte a Smer azért nem támogatja a reformokat, mert „a lényegéből az következik, hogy meg akarja őrizni az eredeti állapotot”.

A Sme rodina mozgalom koalícióból való esetleges távozásával a miniszter asszony nem foglalkozik, mint mondta, inkább arra összpontosít, hogy mit lehet tenni az emberekért. Emlékeztetett arra is, hogy bár Boris Kollár negatívan viszonyult a reformokhoz, nem vétózta meg azokat.

A vitapartnerek a jelenlegi romló szlovákiai járványhelyzetről is beszéltek. Remišová azt állítja, hogy Szlovákián kívül egyetlen országnak sincs két olyan volt miniszterelnöke, akik e tekintetben gáncsot vetnének az országuknak.

Az ellenzéki vezetők szerinte arra buzdítják az embereket, hogy ne oltassák be magukat, és a járványellenes intézkedések megszegésére ösztönzik őket.

A kiválasztott csoportok esetleges kötelező védőoltásának bevezetése esetén Remišová nem tudja elképzelni, hogy büntetnék azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem szeretnék beoltatni magukat. „Kevesen vannak, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elengedjük őket. Én ebben az esetben az önkéntesség mellett vagyok” – mondta. Támogatja viszont a beoltottak előnyben részesítését még a fekete körzetekben is. A rendkívüli helyzet bevezetését azonban nem támogatja, szerinte elegendők a Covid-automatában meghatározott szabályok.

Takáč szerint a kormány kudarcot vallott az oltási kommunikáció terén. A kialakult helyzetért szerinte teljes mértékben a kormány a felelős, és visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a Smer-SD vagy Robert Fico azt mondaná az embereknek, hogy ne viseljenek maszkot és ne oltassák be magukat. "Mi az önkéntességet támogatjuk az oltás során" - mondta hozzáfűzve, hogy a Smer-SD támogatta a járványhelyzet megoldását segítő törvényeket is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.