2020. augusztus 8., 15:44
Frissítve: 2020. aug. 8. 16:43

Remišová lett a Za ľudí párt új elnöke

Veronika Remišová, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, valamint beruházási, regionális fejlesztési és informatizálási miniszter lett a Za ľudí párt új elnöke. Szombaton a párt képviselői a Trencséntyeplici közgyűlésén választották meg. Az elnöki posztért indult Miroslav Kollár parlamenti képviselő is. Eddig a pártot Andrej Kiska volt elnök vezette.

Veronika Remišová, a párt új elnöke
Fotó: TASR

A közgyűlés küldöttei végül 76 szavazattal Veronika Remišovát választották meg a tömörülés új elnökévé, ellenfele 33 szavazatot kapott.

Andrej Kiska a közgyűlés szünetében tartott sajtóértekezletén hivatalosan is megerősítette, hogy távozik a politikából.

Visszavonulását egészségi állapotával indokolta, emellett teret szeretne hagyni a fiataloknak. Beszédjében úgy értékelt, hogy két feladatból egyet teljesítettek. Azt, hogy sikerült eltávolítani Ficoékat a hatalomból. A második feladata – az erős választási blokk létrehozása – nem sikerült, és nem olyan kormány alakult, amilyet elképzeltek.

A hat százalék alatti választási eredményről annyit mondott, hogy alapvető hibát nem csináltak, bár kétszámjegyű eredményt vártak. Az eredményt szerinte befolyásolta a Smer ellenkampánya.

Kiska a legközelebbi pártoknak a PS, Spolu, KDH a SaS pártokat nevezte meg.

Remišová, a Za ľudí párt új elnöke folytatni szeretné a Kiska elképzeléseit
Európai középpárttá, ésszerű és tisztességes erővé kell válnunk a szlovák politikában. Nem hiszem, hogy létezik ilyen középutas alternatíva a politikai színtéren. Mi vagyunk az egyetlen ilyen alternatíva. Úgy gondolom, hogy a meglévő szakmai potenciállal növekedni fogunk és erős párttá válunk

– mondta Remišová.

Elmondása szerint a középutas politika gondolata nem "íztelen és szagtalan".

Ez egy olyan elképzelés, amely egyesíti a konzervatív és a liberális érzésű embereket. Egy ésszerű középpárt, a gazdasági biztonság pártjának elképzelése, és erre szüksége van Szlovákiának. A párt kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektet a régiókra. De ez nem azt jelenti, hogy Pozsony és Kassa ne legyenek az erősségeink. Ugyanakkor a Szlovákiát sújtó számos probléma - legyen szó az egészségügyről, az oktatásról, az adóreformról, az innovációról, a tudományról, a kutatásról - az olyan probléma, amely az országot sújtja, éljünk akár egy nagyvárosban, egy kisvárosban vagy egy faluban

– mondta Remišová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.