2019. december 10., 20:00

Remišová: a kommunizmus áldozataira is emlékezni kell

Veronika Remišová független parlamenti képviselő az emberi jogok világnapja alkalmából azt javasolta, hogy azokról is emlékezzünk meg, akiket a kommunista rezsim alatt megfosztottak szabadságjogaiktól. Ebből az alkalomból konferenciát szervez A politikai foglyok lányai elnevezésű szövetséggel.

201710041338330.000000000000000000000000000001a_remis.jpg

Remišová keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948-ban fogadták el, pontosan abban az évben, amikor az emberek életét megnyomorító totalitárius kommunista rezsim átvette a hatalmat Csehszlovákiában.

„Ezen a napon azokról is meg akarunk emlékezni, akiknek elvették a jogaikat, a szabadságukat, megfosztották őket a boldog és méltóságteljes élethez való joguktól” - jelentette ki Remišová, és ezzel kapcsolatban rámutatott a ma is létező problémákra, botrányokra, az idősekkel való méltatlan bánásmódra és kihasználásukra, a szepsi romák megverésére, vagy a Čistý deň ügyére, ahol fiatalkorúak jogait sértették meg.

Arra is emlékeztetett, hogy a parlament októberi ülésére törvénytervezetet terjesztett elő a kommunizmus bűntetteiről, de az ellenzéki beterjesztéseket nem vitatta meg a parlament.

A tervezetben Remišová azt szorgalmazza, hogy kárpótolják és szolgáltassanak igazságot a kommunizmus áldozatainak, hozzák létre a kommunizmus bűntetteinek és áldozatainak múzeumát, és végleg távolítsák el a kommunista szimbólumokat a közterületekről.

A rendszerváltás óta eltelt harminc évben sem vonták felelősségre a bűnösöket, ellentétben Csehországgal, ahol alig egy hónapja emeltek vádat a volt kommunista vezetők ellen, mert az emberekre lövettek az országhatáron” - mutatott rá Remišová.
Megosztás
Címkék