2021. február 21., 18:15

Rekviem a Kuciak-háznál – utolsó fotók az ingatlan lebontása előtt - KÉPGALÉRIA

Nyomasztó évforduló köszöntött Szlovákiára február 21-én. Három évvel ezelőtt a mátyusföldi Nagymácséd település neve olyan módon került be Szlovákia és Közép-Európa köztudatába, ahogyan egy falu sem szeretne – egy tragikus gyilkossággal fémjelezve.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Ján Kuciak újságíró és jegyese Martina Kušnírová halálának évfordulóján egykori házuknál is pislákolnak a kegyelet lángjai.

Nagymácséd csendben tiszteleg az elhunyt pár emléke előtt, az utca lakói pedig búcsúznak a háztól, amely a jövő héten lebontásra kerül. Helyszíni riportunkat olvashatják.

2019. február 21-én tragikus gyilkosság történt Nagymácséd egyik faluszéli kis utcácskájában. Az utcát jó emberek lakják, a szomszédok vigyázzák, ismerik egymást, szeretettel, jó szomszédi viszonnyal fordulnak a másik felé. Ez a csendes falusi idill sem tudta kivédeni a gonosz támadását azon a tragikus csütörtök estén, mikor egy fiatal pár kegyetlen politikai bosszú áldozata lett.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála alapjaiban rázta meg Szlovákiát, felborítva annak közéleti és politikai berendezkedését.

Három évvel a gyilkosság után azonban még mindig vannak nyugtalanító kérdések, elvarratlan szálak, a polgárok szerint a fő elkövetőket még mindig nem szorította össze az igazságszolgáltatás marka.

Kuciak emlékhely
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Vasárnap délután, a gyilkosság harmadik évfordulóján érkezünk meg a Kuciak-házhoz. A kerítés tövében sok mécses lángja lobog már, gyűlnek a friss virágcsokrok, kis kegytárgyak.

Az utca csendes, nem szeretik már az újságírók és tévések hadát. A környékbeliek elmondják, ma már a rendőrök is jártak erre, azt ellenőrizve nem tömegesen emlékeznek-e meg az emberek. Pár szlovákul beszélő fiatal érkezik a házhoz feketébe öltözve, csendben emlékeznek, meggyújtanak egy-egy gyertyát, megigazgatják a virágokat, majd továbbállnak.

Lancz Rózsika három házzal arrébb lakik, kérésünkre ő is kijön a Kuciak-házhoz. Elmondja, Nagymácséd korántsem feledkezett meg az áldozatokról és a gyilkosság tényéről.

Az utcabeliek a mai napig rendben tartják az emlékhelyet, a vázákban kicserélik a vizet a virágoknak, ha kell, vagy eltakarítják az elszáradt csokrokat, leégett gyertyákat, ha nincs friss virág, hoznak. Közben megjegyzi, bizony már a pár közös fotóját is ki kellene cserélni, mert megtépázta az idő.

Kuciak
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A községházán dolgozó Lancz Rózsikának jó rálátásra van a házra mint örökségre is. Elmondja, a folyamat ott tart, hogy

már a jövő héten megindulhat a ház lebontása. A nyári konyha épülete üvegfalakkal megmarad majd, ott lesznek kegytárgyak és emléktárgyak elhelyezve, a ház helyén pedig emlékpark lesz, nem épül oda úja ingatlan.

Lancz Rózsika Nagymácséd
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Lancz Rózsika

A szomszéd kérésünkre arról is beszámol, hogy az elhunyt jegyespár hozzátartozói a mai napig járnak a házhoz, főleg Janko édesapja, Józsi bácsi jön.

Az egyik fiuk Nyitrán lakik, ha mennek hozzá, itt is mindig megállnak. Ünnepekkor, névnapkor, születésnapkor.

Kuciak ház
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A ház napokon belül lebontásra kerül
Kuciak
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A nyári konyha épületéből emlékmúzeum lesz, üvegfalakkal
Kuciak emlékhely
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

 

Kuciak
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Ez az ügy még mindig nincs megoldva, Nagymácséd pedig megőrzi a tragikus sorsú fiatalok emlékét és folytatja a megkezdett munkát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.