2021. március 31., 12:40
Frissítve: 18:55

Reális, de ambiciózus programot ígér a Szövetség. Rendeződjön az állampolgársági kérdés és legyen a magyar hivatali nyelv Dél-Szlovákiában - VIDEÓVAL

A Szövetség a magyar közösség régi követeléseinek teljesítését várja el a felálló Heger-kormánytól - hangzott el az MKP, a Híd és az Összefogás közös szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: Lamos Csaba

Forró Krisztián, az MKP elnöke elmondta,

az új kormánytól a kommunikáció megváltoztatását és a stabilitást várják el legfőképpen. Várakozásaik szerint a Heger-kormány programja a Matovič-kabinet célkitűzéseit viszi tovább.

A Szövetség reméli, hogy az új kormány programjában is szerepel majd a kisebbségi kerettörvény és a kisebbségi kormányhivatal megteremtése. Nem értenek egyet viszont az állampolgársági törvény jelenlegi formájával. 

szovetseg_3_31_sajto_forro_krisztian.jpg
Fotó:  Lamos Csaba
A Szövetség 15 pontban foglalta össze a magyar közösség elvárásait

A Szövetség 15 pontban foglalta össze az új kormánnyal szembeni elvárásait, amelyet elküldenek az új kormányfőnek és a koalíciós pártok képviselőinek

- hangsúlyozta Forró.

Igor Matovič kormányfőként ígéretet tett arra, hogy a Csemadok állami támogatásban részesül, a Szövetség reméli, hogy pénzügyminiszterként biztosítja majd az ehhez szükséges forrásokat.

Forró fontosnak nevezte, hogy a Heger-kormány a magyarok által lakott déli régiókra is kitüntetetten figyeljen.

Elvárják az egészségügyi ellátórendszer megerősítését és a kisgazdaságok támogatását.

Videó:  ma7
Az új kormány az emberek problémáival foglalkozzon

Sólymos László, a Most-Híd elnöke reméli, hogy az új kormány végre az emberek gondjaival foglalkozik majd.

szovetseg_3_31_sajto_solymos_l.jpg
Fotó:  Lamos Csaba

A kormány biztosítsa a Kisebbségi Kulturális Alap megőrzését, folytatni kell a déli régiók infrastruktúrájának fejlesztését! Ugyancsak folytatni kell a leszakadó régiók felzárkóztatását

- hangsúlyozta Sólymos.

Videó:  ma7

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke hangsúlyozta, fontos lenne, hogy az új kormány programja ne legyen egy az egyben átmásolva, mint egyes politikusok szakdolgozatai.

A Szövetség elvárja, hogy a régiók egyenrangúságát a fejlesztési források szétosztásánál tartsa be a kormány.

szovetseg_3_31_sajto_mozes_szabolcs.jpg
Fotó:  Lamos Csaba

Mózes fontosnak nevezte a vasúti hálózat fejlesztését, különösen a Komárom-Pozsony vonal korszerűsítését.

Az alkotmány preambulumát a nemzeti elv helyett a polgári elven fogalmazzák meg.

A résztvevők külön kiemelték, hogy elvárják, szüntessék meg azt a mulasztásos törvénysértést, amely a közszolgálati televízió nemzetiségi műsorszórásában jelenleg érvényesül - haladéktalanul növelni kell a nemzetiségi nyelvű műsoridőt.

Legyen hivatali nyelv a magyar Dél-Szlovákiában

Legyen hivatali nyelv a magyar Dél-Szlovákia járásaiban, az eredeti kormányprogram két magyarok által lakott megye magyar nyelvhasználatát biztosítaná. Mindez része lehetne egy átfogó kisebbségi törvénynek.

A magyar választók reális, de ambiciózus programot várnak el a Szövetségtől

- emelte ki Mózes.

Videó:  ma7

A pártegyesítés folyamatáról folyamatosan tájékoztatni fogják a közvéleményt - hangsúlyozta Forró Krisztián kérdésre válaszolva.

A sajtótájékoztatót Itt nézhetik meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.