2022. augusztus 9., 15:02

Rákaptak a szlovákok a magyar étolajra

A benzin után újabb magyar termékre kattantak rá a szlovákiai vásárlók, amelyen pénzt próbálnak megtakarítani. Magyarország azonban az üzemanyagokhoz hasonlóan itt is mennyiségkorlátot szabott meg egy vásárlás során. Ez azonban könnyen megkerülhető.

étolaj
Illusztrációs felvétel
Fotó: pixabay.com

A magyarok nemcsak az üzemanyagok, hanem az alapvető élelmiszerek árát is tartósan maximálták. Ezek közül az egyik termék felkeltette a szlovákiai vásárlók figyelmét is. Az étolajok ára nálunk már több hónapja jelentősen emelkedik, miközben a boltokban a legolcsóbbak is már a három eurós literenkénti szinten vannak.

A szlovák-magyar határon élő szlovákiai polgárok közül sokan ezért Magyarországon vásárolják meg ezeket a termékeket, amelyek déli szomszédainknál nagyjából fele áron megvehetők.

Jelenleg azonban ezek mennyiségét korlátozták egy vásárlás során. Ezeket a korlátozásokat azonban nem veszik figyelembe minden boltban, a rajkai CBA-ban például gond nélkül lehetett négy üveg étolajat is vásárolni a korlátozás ellenére.

A helyiek azonban nem elégedettek a korlátozással.

Ez nem az árpolitikáról szól, ez csak bohóckodás. Bolondot csinálnak az emberekből. Először azt mondják, hogy messze mi vagyunk a legolcsóbbak, aztán meg korlátozzák a maximálisan megvásárolható mennyiséget. Az olajainkat pedig már 3 euróért árulják külföldön”

– mondta egy helyi idős hölgy.

„Érdekes, hogy a drágábból bármennyit vásárolhatunk, az olcsóbbak közül viszont megszabják, hogy mennyit vehetünk” – tette hozzá egy másik vásárló.

A spekulánsok is visszaélnek a hatalmas árkülönbséggel. A limit ellenére többször is megfordulnak az üzletben és üres polcokat hagynak maguk után.

Azt, hogy kereskednek az olcsó magyar olajjal, az interneten megjelenő hirdetések száma is jelzi.

A literenkénti ár a vásárolt mennyiségtől függően két-két euró és negyven cent között mozog. A hirdetők egész kartonnyi olajakat tudnak biztosítani.

A gyakorlatban egy ilyen spekuláns több mint egy eurót kereshet üvegenként, miközben a vásárló nagyjából ötven centet takarít meg rajta.​

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.