2021. július 18., 11:44

Rádioaktív vízben fürödtek az emberek Bellegszencsén

Meghamisították a bellengszencsei (Podhajska) termálfürdő üzemeltetői a vízelemzéseket, és eltitkolták a nyilvánosság előtt a geotermikus kútból származó vízben a radioaktív elemek fokozott jelenlétét, törvényt sértve ezzel.

Bellengszence
Fotó: TASR

A környezetvédelmi tárca szerint a szóban forgó elemek értéke jóval meghaladja a megengedett határokat.

A tárca szerint az előző kormányok idején az illetékes állami szervek nem törődtek a fürdő üzemeltetőinek törvényszegésével, akik

„a jogtalan haszonszerzés érdekében, több törvényes kötelezettségüknek sem tettek eleget”.

A Környezetvédelmi Fülügyelőség a törvényszegésért 128 978 eurós bírságot szabott ki a fürdő üzemeltetőire.

Az is megállapításra került, hogy az egyik határozat érvényessége, amely a víz szivattyúzását engedélyezte a geotermikus kútból megváltoztatták és már a múlt században lejárt, pontosan még 1994-ben”

– jelentette ki a tárca.

A tárca szerint a bellengszencsei termálfürdő hosszú éveken keresztül a medencékből a szennyezett vizet illegálisan a Liska patakba engedte ki, ahonnan a Zsitva folyóba került.

A környezetvédelmi minisztérium szerint jelenleg a rendőrségi kivizsgálás eredményeire várnak, elsősorban arra, bebizonyosodik-e, hogy a bellengszencsei fürdővel kapcsolatos törvényszegés közvetlenül a minisztériumot is érinti.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.