2020. június 15., 16:37

Rács mögött marad a Basternák-gyilkosság ügyében megvádolt Roman O.

Őrizetben marad Roman O., akit Basternák László, Ógyalla egykori polgármesterének 2010-es meggyilkolásának ügyében vádolnak. A döntést a Legfelsőbb Bíróság szenátusa hozta meg, amely a hétfői tárgyaláson elutasította a vádlott szabadlábra helyezésére irányuló kérvényt – tájékoztatott Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

Legfelsőbb bíróság
Fotó: TASR

„A szenátus elutasította Roman O. szabadlábra helyezés iránti folyamodványát, a vádlott őrizetben marad, mert az indoklás szerint fennáll az elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának veszélye. A szenátus nem módosította a fogva tartást pártfogói felügyeletre" - mondta Važanová. Hozzátette, a szenátus a különleges ügyész panasza alapján megsemmisítette a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) korábbi határozatát.

A Speciális Büntetőbíróság besztercebányai szenátusa május végén úgy döntött, szabadlábra helyezi Roman O.-t. A bizonyítási eljárás során a legtöbb tanút már meghallgatták, és a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a fogva tartás más intézkedésekkel helyettesíthető. Elrendelte a vádlott szabadlábra helyezését pártfogói felügyelet és nyomkövető viselése mellett, valamint bevonták Roman O. útlevelét. Az ügyész megtámadta a határozatot.

A vád szerint Roman O. rendelte meg az egykori polgármester meggyilkolását. Az ügy másik vádlottja Alena Zs., aki közvetítőként szerepelt a gyilkossági ügyben, valamint Vladimír M., aki átvette és továbbította a megbízást. Štefan Kaluzt, aki Basternák Lászlót lelőtte, jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélték.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.