2022. március 25., 07:44

Puccskísérlet Munkácsott

A kárpátaljai rendőrség 19 embert őrizetbe vett, mert megzavarták a munkácsi városi tanács ülését és erőszakkal próbálták elfoglalni az épületet és az igazgatás szerveit. A helyi média szerint az incidensben Viktor Baloha ukrán parlamenti képviselő is részt vett.

puccs, Munkács
Fotó: youtube.com/Національна Політія
A támadók nem reagáltak a rendőrök felszólítására, hogy azonnal hagyják abba a közrend megsértését, megpróbálták megzavarni a munkájukat, és megpróbálták megtámadni a rendőröket. A bűnüldöző szervek munkatársai 19 személyt vettek őrizetbe, akiket a járási rendőrkapitányságra szállítottak"

- áll a kárpátaljai rendőrség Facebook-oldalán közzétett üzenetben.

A helyi 0312.ua tudósítása szerint a politikus „egy 19 fős magánhadsereget” bérelt fel, hogy szétverje a képviselőtestület ülését.

A fegyveres puccskísérletre reagált a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője, Viktor Nikita is, aki azzal fordult a kárpátaljai politikai szereplőihez, hogy háborús időkben hagyjanak fel az erőszakos politizálással és a kicsinyes populizmussal, ne keltsenek feszültséget a régió közösségein belül.

Baloha 1997 óta meghatározó alakja a kárpátaljai politikának,  kilencvenes évek végén Munkács polgármestere is volt, majd előbb Leonyid Kucsma, később Viktor Juscsenko szövetségese lett a Mi Ukrajnánk párt tagjaként és parlamenti képviselővé is választották.

A narancssárga forradalom után, 2005-ben a Jurij Jehanurov majd később Viktor Janukovics kormányában is miniszter volt, majd megyei kormányzó lett.

Később az Egységes Párt képviselőjeként jutott parlamenti mandátumhoz 2012-ben és 2019-ben is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.