Potyognak a fejek: Korčok külügyminiszter is lemond

2021. március 24., 14:41
ma7 | TASR

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter benyújtja a lemondását. Erről írásban értesítette Igor Matovič (OĽANO) kormányfőt, mivel Brüsszelben van szolgálati úton. A TASR hírügynökséget Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője tájékoztatta szerdán.

Ivan Korčok
Fotó: TASR
Szeretném ilyen módon elősegíteni a koalíciós válság gyors megoldását. Szlovákiának sürgősen szüksége van egy átalakított, stabil kormányra, amely teljes mértékben a járványkezelésre és az ország problémáinak megoldására összpontosít”

– indokolta a lemondását a miniszter.

Korčok Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel együtt az SaS országos tanácsának keddi (március 23.) ülése után jelentette be a kormányfőnek, hogy lemond a posztjáról. A lemondásukat csütörtökön (március 25.), 14:00-kor nyújtották be Zuzana Čaputová államfőnek.

Tekintettel arra, hogy Korčok szolgálati úton van Brüsszelben, írásban értesítette a kormányfőt a döntéséről, és írásban búcsúzott el a kollégáitól is.

„Megtiszteltetés volt önökkel együtt dolgozni. (…) A politika velejárói a mostanihoz hasonló helyzetek is. Más kollégákkal együtt távozunk a kormányból. Kérem, hogy – alakuljon bárhogy is a belpolitika – tegyenek meg mindent a kormányprogram kül- és európai politikát érintő pontjainak betartása érdekében” – üzente Korčok a kormány tagjainak.

Az SaS korábban ultimátumot adott Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek. Eszerint ha szerdáig (március 24.) nem mond le, az SaS kilép a koalícióból. Matovič vasárnap (március 21.) kijelentette: hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, de a kormány tagja akar maradni. A lemondását több feltételhez kötötte, többek között Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter távozásához. Szerdán bejelentette lemondását Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter is.

Az államfő kedden szintén lemondásra szólította fel Matovičot.

Kövesse facebook oldalunkat is!