lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2020. július 23., 16:22
Frissítve: 2022. máj. 25. 12:12

Potápi Árpád János a Felvidékre látogatott - új VIDEÓKKAL frissítve

Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ma a Felvidékre látogatott.  Elsőként Félen és Éberhárdon találkozott a település polgármestereivel. A megbeszéléseken szó esett az Apponyi-kápolna és az Apponyi-kastély sorsáról, de szóba került még a két település nemzetiségi összetétele is, amely a magyarság szempontjából romló tendenciát mutat. Ezután Pozsonyban Monika Filipová oktatásügyi államtitkárral tárgyalt, majd ellátogatott Duray Miklóshoz, akinek gratulált 75. születésnapja alkalmából és átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét.

Fotó: Starovic Tibor

Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elsőként Fél és Éberhard polgármestereivel találkozott. A megbeszéléseken a nemzetpolitikai szempontból is jelentős emlékhelyek felújításának lehetőségeiről esett szó. 

Az államtitkár kiemelte, mivel az Országgyűlés 2020-at a Nemzeti Összetartozás Évének minősítette, ezért az összetartozás jelképeiként szolgáló emlékhelyek sorsa fontos a kormány számára. Fontos szempont az is, hogy a magyarság megmaradását szimbolizáló, példaképként szolgáló személyek emlékét megőrizzük az utókor számára.

 

Videó:  ma7

Pomichal István, Fél polgármestere kifejezte örömét, hogy egy személyes találkozás és beszélgetés alkalmával olyannyira felkeltették Potápi Árpád János érdeklődését a kápolna és kastély iránt, hogy rövid időn belül eleget tett meghívásuknak. 

Videó:  ma7

Janík Jenő, Éberhárd polgármestere hangsúlyozta, mennyire fontos lenne az Apponyi-kastély újraélesztése. Terveik közt szerepel a községi hivatal átköltöztetése a kastély épületébe, egy kisebb Apponyi-emlékmúzeum létrehozása is szóba került, amely majd kulturális rendezvények színtereként is funkcionálhat. 

Videó:  ma7

Az államtitkár minden magyarnak azt javasolja, életében legalább egyszer jöjjön el és nézze meg a két emlékhelyet, hiszen Apponyi Albert a magyarság számára rendkívül erős szimbólum, a végsőkig küzdött a békediktátum aláírása ellen Franciaországban mint a magyar békeküldöttség vezetője.

A trianoni évforduló kapcsán Potápi Árpád János elmondta, érződik a magyarok közti összefogás és a tízévnyi következetes nemzetpolitika sorra hozza gyümölcseit.  

potápi duray
Fotó:  Starovic Tibor

Az államtitkár és a két település polgármestere közösen megkoszorúzták Apponyi Albert síremlékét, majd Potápi Árpád János továbbindult az Oktatásügyi Minisztériumba, ahol Monika Filipová oktatásügyi államtitkárral folytatott megbeszélést a felvidéki magyar iskolák jövőjéről.

A zárt körű, több, mint egy órás tárgyalás után stábunknak Potápi Árpád János elmondta:

Egyelőre egy ismerkedési, puhatolózási találkozó volt, hogy meglássuk, tudunk-e a jövőben együtt dolgozni. A válasz határozottan igen, hiszen az államtitkár asszonnyal sok dologban közös nevezőn vagyunk. Az a véleményünk, hogy a magyar iskolákat is a szlovák államnak kell finanszíroznia, ám mi továbbra is támogatjuk majd a felvidéki oktatást.

A megbeszélés után portálunknak nyilatkozott Monika Filipová, oktatásügyi államtitkár is. Elmondta, hogy Potápi Árpád János megkeresésének örült, ő maga is kezdeményezte volna a találkozót az ősz folyamán.

Hangsúlyozta, mindent megtesznek majd a magyar iskolák megmentése érdekében. A megoldást egyértelműen az oktatás minőségének javításában látja.

Videó:  ma7

Potápi Árpád János az alábbi videóban értékelte Monika Filipovával folytatott megbeszélését:

Videó:  ma7

Mindezek után az államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök születésnapi köszöntőlevelét vitte el Duray Miklóshoz, aki nemrégiben töltötte be 75.életévét.

A politikus stábunk kamerája előtt elmondta, rendkívül jól estek neki Orbán Viktor szavai, miszerint pályakezdő politikusként Duray Miklós volt az egyik példaképe és motivációja.

Videó:  ma7

Aktuális politikai kérdésekről is nyilatkozott stábunknak, melynek legfőbb üzenete az lehet, hogy gyűlölködéssel és széthúzással még senki nem nyert semmit, nem csak a politikában, de az életben sem.

Videó:  ma7
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.