2020. december 12., 15:11

Krajčí: Jól indult a koronavírus elleni harc, de beleavatkozott a politika

A Szlovákiában jól indult koronavírus elleni harcba újabban politikailag kezdenek beavatkozni. Az RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorában erről Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter beszélt, aki felelős magatartásra szólította fel az embereket, miután hétről hétre jelentősen rosszabbodott a járványhelyzet. Arról, hogy lesz-e kijárási tilalom a kormánynak kell döntenie.

 Marek Krajčí és Richard Takáč
Marek Krajčí és Richard Takáč
Fotó: TASR
A szakemberek is szorgalmazták, amikor sikeres beavatkozást hajtottunk végre, és 60 százalékkal csökkent a karantén intézkedések és a tesztelések jóvoltából a megbetegedés intenzitása, hogy ezt folytatnunk kellene.

Ez egy nagyon sikeres beavatkozás volt, csakhogy azonnal lazítottunk, hogy nyissanak ki az iskolák és a vendéglátóhelyek. Sajnos politikailag avatkoztak be a jól megalapozott folyamatba, amely ha folytatódott volna, akkor most nem kellene olyan szigorú intézkedéseket foganatosítanunk” – mondta a miniszter.

Mint megjegyezte, naponta sokan halnak meg Szlovákiában, de ha mindenki felelősségteljesen állna hozzá, számos intézkedés jóval lazább volna. A népesség egy része azonban nem tartja be a rendelkezéseket, a többiek pedig szerinte erre fizetnek rá.

Richard Takáč (Smer-SD) ellenzéki képviselő erre úgy reagált, hogy Igor Matovič miniszterelnöknek fel kellene hagynia a helyzet irányításával. Szavai szerint az emberek kétségbe vannak esve, mert nem tudják, mi vár rájuk.

A politikus felrója a kormánynak a követhetetlen kommunikációját. Azt is elutasítja, hogy részben az ellenzék is felelős a kialakult helyzetért. Mint kifejtette: támogatják az emberek megsegítését célzó törvényeket. Megjegyezte, hogy ideje lenne már hallgatni a szakemberekre.

A miniszter egyetértett vitapartnerével. Úgy vélte, hogy

az lenne az ideális, ha a szakemberek ajánlásait azonnal politikai döntés is követné és így a vírus elleni harc egy közös erőfeszítés eredménye lehetne.

A tárcavezető szerint a miniszterelnök ebben a harcban támogatja a kormány tagjait.

Takáč úgy gondolja, az embereknek szükségük van arra, hogy lássák a fényt az alagút végén. Mint fogalmazott: a kormány elaludt a nyáron. A határátkeléseknél a szabadságok időszakában továbbra is fenn kellett volna tartani a teszteléseket. Hozzátette még, hogy az ellenzék, amikor látta, miként történik az antigéntesztek beszerzése, inkább távol maradt ezektől a dolgoktól.

Krajčí elmondta: az antigén tesztek vásárlásakor az egészségügyi tárca teljes mértékben együttműködött Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszterrel, és a rendelést meg lehetett volna valósítani. Mindenkit megdöbbentett, hogy a tesztek csak január 7-én lesznek meg.

Ahhoz, hogy valaki kivételt kapjon a kijárási tilalom alól, minden szlovák állampolgár számára teszttel kellene rendelkeznünk. A minisztert elszomorítja, hogy a kijárási tilalomra éppen karácsonykor kerül sor. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy óvni kell az időseket és az emberek védekezzenek, ha rizikós csoportba tartozókkal találkoznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.