2023. június 29., 11:22

Politikai ügynek tartja Kiska a KTAG-ügyben megkezdett tárgyalását, tagadja bűnösségét

Csütörtökön megkezdődött Andrej Kiska volt államfő tárgyalása a KTAG nevű cégének ügyében, a Poprádi Kerületi Bíróságon. A volt köztársasági elnök korábban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ez egy politikai ügy, és tagadta bűnösségét. Kiskával együtt megjelent a bíróságon Eduard K., a cég ügyvezető igazgatója is.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

Kiska azt mondta, örül, hogy elmondhatja a bíróságon, hogyan történtek a dolgok, és úgy véli, az igazság győzni fog.

Azt állítja, nyolc éven át azért nyomoztak ellene, mert ő volt a köztársasági elnök, és nem akart behódolni a maffiának. Szerinte Robert Fico volt miniszterelnöknek, Robert Kaliňák volt belügyminiszternek és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitánynak is bíróság elé kellene állnia. Szerinte ha Fico lett volna az Alkotmánybíróság elnöke, akkor nincs ügy.

Felhívta a figyelmet több ismert bírósági ügy érintettjének vallomására is.

Kiska szerint szokatlan, hogy az ügyész lecserélt két nyomozót, akik nem voltak hajlandók eljárást indítani ellene.

„Csak harmadszorra találtak olyat, aki megtette ezt” - jelentette ki.

Kiska elmondása szerint az ügyész nem kérdőjelezte meg a vádiratban a ténylegesen realizált költségeket, a tevékenységből származó bevételeket, a könyvelést, valamint a cége és az adóhivatal kapcsolatát. „Az egyetlen dolog, amit kifogásolt, az volt, hogy a politikai kampányt fel lehet használni a hírnevem javítására" - magyarázta Kiska. Kijelentette, hogy az adóbevallásokat kijavították, és az állam nem szenvedett anyagi kárt. A bíróságon ártatlannak vallotta magát a volt államfő.

A bíróság csütörtökön és pénteken hallgatja meg a vádlottakat, és több tucat tanúvallomást, valamint írásos bizonyítékokat is felolvas.

A nyár folyamán újabb főtárgyalásra kerül sor. A bíróság hat tanút, valamint több szakértőt is meghallgat. Az ügy aktája közel 6000 oldalas.

Kiskát és a cég ügyvezetőjét folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével vádolják. Az ügy azokkal a vádakkal kapcsolatos, amelyek szerint a vállalat 2013 júniusára és novemberére, valamint 2014 áprilisára összesen több mint 155 ezer euró értékben többletadó-visszatérítést igényelt jogosulatlanul, valamint a Kiska elnökválasztási kampányával kapcsolatos költségek könyvelését is vizsgálja a bíróság. A vádiratot az Eperjesi Kerületi Ügyészség ügyésze nyújtotta be 2022 áprilisában.

Az ügyész kijelentette a bíróságon, hogy a KTAG olyan dokumentumokat iktatott be a könyvelésébe, amelyek nem képezték a vállalkozás tárgyát, hanem ezek Kiska választási kampányának költségeivel kapcsolatosak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.