cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 10., 13:08

Politikai elemző: Az ellenzék a parlamenti politikai játszmákba próbálja belerángatni az Alkotmánybíróságot

Az ellenzék a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán benyújtott alkotmányjogi panasszal próbálja belerángatni az Alkotmánybíróságot a parlamenti politikai játszmákba. Ezt Juraj Hrabko politikai elemző mondta a TASR TV-nek.

Kormánykritika
Juraj Hrabko
Fotó: TASR

Hrabko szerint az Alkotmánybíróság csak azután vizsgálhatná meg a módosítás alkotmányosságát, ha végérvényesen tisztázódna, hogy a módosítás milyen formában lenne érvényes. Szerinte erre csak akkor kerülhet sor, ha az államfő vagy aláírja a módosított törvényt a jóváhagyott formában, vagy megvétózza azt, és a parlament újbóli szavazással végleges döntést hoz róla.

Az ellenzéki képviselők egy csoportja az Alkotmánybíróságon azt állítja, hogy a törvénymódosítás tárgyalása során megsértették jogaikat.

Azt kifogásolják, hogy nem tudnak vitázni, hogy a kormánykoalíció képviselői nem hajlandók részt venni a vitában"

- jegyezte meg Hrabko. Bár a januári felszólalások során a törvénymódosításról szóló rövidített törvényhozási eljárásról szóló tárgyalások során a legtöbb parlamenti felszólalást az ellenzék mondta, Hrabko szerint nem tudják kikényszeríteni, hogy a koalíciós képviselők nagyobb mértékben vegyenek részt a vitában.

Nem lehet parancsolni a szólásszabadságnak"

- jegyezte meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.