2020. december 29., 08:29

Polis: Parlamenti párt lenne az MKP, nagy fölénnyel lenne befutó Pellegrini pártja

A Polis ügynökség december közepén 1088 személy megkérdezésével készítette el aktuális felmérését.

Őrzi előnyét Peter Pellegrini pártja, a Hlas-SD a Polis szerint egy most rendezett választáson 22,9 százalékos eredménnyel fölényesen végezne az első helyen a pártok versenyében.

A dobogó második fokára az SaS futna be, a liberálisokat a választók 15,5 százaléka támogatja.

A februári választásokat megnyerő OĽaNO csak a harmadik helyet csípné el, 13,4 százalékos támogatottsággal. Kotleba pártjának 8, a Smernek már csak 7,8 százalék jutna. Boris Kollár Sme rodinája a választók 6,1 százalékának bizalmát élvezi, a Progresívne Slovensko pedig kereken 6 százalékos eredménnyel jutna a törvényhozásba.

Ugyancsak parlamenti párt lenne az MKP is 5,3 százalékos eredménnyel.

A KDH már kicsúszna a parlamentből - a kereszténydemokraták a választók 4,9 százalékának bizalmát élvezik. A koalíciós Za ľudí már jóval a küszöb alatt végezne 3,9 százalékos eredménnyel. A Dobrá voľba és a Vlasť 2,3%-ra számíthatna, míg az SNS 1,1%-ot, míg a Most-Híd 0,5%-ot kapna. Az Összefogás támogatottsága decemberben nem volt mérhető a Polis szerint.

Ha a felmérés eredményeit parlamenti mandátumokra váltjuk, akkor a Hlas-SD 40, az SaS 27, az OĽaNO 24, az ĽS NS és a Smer-SD 14-14, a Sme rodina és a Progresívne Slovensko 11-11, míg az MKP 9 képviselőt juttatna a törvényhozásba. 

Egy mostani választáson a szavazók 56 százaléka venne részt biztosan, 10 százalékuk kizárta, hogy az urnák elé járuljon, 34 százalék pedig még nem döntötte el, hogy részt venne a választáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.