2020. május 19., 16:40

Podmanický kilép a Smerből

Ján Podmanický parlamenti képviselő kilép a Smer-SD frakciójából, lemond a párttagságáról és a pártban betöltött tisztségéről is. Podmanický a Smer-SD zsolnai kerületi elnöke volt. Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette be.

A Smer-SD két képviselője, Ján Podmanický és Marián Kéry korábban jelezték csatlakozási szándékukat az ĽSNS képviselői által indítványozott konzervatív platformhoz, amivel kiváltották a párt egyes vezetőinek bírálatát.

Peter Pellegrini, a parlament és a Smer-SD alelnöke hétfőn (május 18.) kijelentette:

az ügyre úgy tekint, mint az érintett képviselők individuális döntésére, amellyel kapcsolatban a pártnak világosan állást kell foglalnia. Bármiféle együttműködést a szélsőséges ĽSNS párttal hibás lépésnek nevezett.

Peter Žiga, a Smer-SD másik alelnöke hozzátette:

az ĽSNS képviselőivel létrehozott közös platform ellentétben állna a Smer-SD párt értékrendjével.

Podmanický keddi sajtótájékoztatóján kijelentette:

nem akarja tovább növelni a feszültséget a Smeren belül, és nem akar ürügyként szolgálni Peter Pellegrininek a pártból való távozásához, ezért inkább ő maga lép ki.

Pellegriniről kijelentette:

ő inkább liberális, mint baloldali, és a legtöbb kulturális-etikai témát illetően teljesen eltérő nézeteket vallanak.

Podmanický bevallása szerint a politikából nem távozik.

Hangsúlyozta, hogy a konzervatív képviselőket összefogó platform ötletével a Kresťanská demokracia - Život a prosperita (KDŽP) párt tagja, Tomáš Taraba állt elő. Podmanický Tarabát és Filip Kuffát, az ĽSNS-frakció két képviselőjét nem tartja fasisztáknak, szerinte tisztességes emberekről van szó. A platformba koalíciós képviselőket is meghívtak. Az OĽaNO mozgalom kijelentette: nem csatlakozik a kezdeményezéshez.

A Smer-SD párt tiszteletben tartja Podmanický úr döntését és lépéseit

– reagált a bejelentésre Ján Mažgút pártszóvivő, hozzátéve: a másik érintett képviselő, Marián Kéry nem jelezte, hogy távozni készülne.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!