2021. február 22., 12:01

Petíció a méhbarát gazdaságért!

Az Összefogás mozgalom aláírásgyűjtést és egy kreatív pályázati felhívást hirdetett, amivel a méhbarát gazdaságot szeretnék előmozdítani.

Szlovákia magyarlakta régióinak gazdasága mindig is a jó minőségű, egészséges élelmiszerek termelésére alapult! Dél- és Kelet-Szlovákia számára a minőségi, egészséges zöldségek és gyümölcsök termesztésében rendkívüli potenciál rejtőzik. Támogatni kell a kis- és közepes gazdaságokat, az ökogazdálkodást, hisz a jövőben egyre értékesebb lesz az egészséges táplálék.

Arra buzdítunk mindenkit, támogassa a „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket!” elnevezésű Európai Uniós polgári kezdeményezést!

A méhek védelme, a kisgazdálkodások támogatása egy igen nehéz küzdelem. Összefügg az élelmiszerellátással, a mezőgazdaság gazdasági fenntarthatóságával, a támogatási rendszerekkel. A szintetikus peszticidek elhagyása és az ökogazdálkodásokra való átállás egy hosszú és komplex folyamat, azonban ezzel a petícióval felhívhatjuk a figyelmet a téma fontosságára!

– nyilatkozta Geönczeöl Attila, az Összefogás mezőgazdasági szakembere.

Az petíció arra kéri az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek:

- A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából

- A peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re

- A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon

- A mezőgazdaság megreformálása a kisméretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével

- Az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

Az Összefogás arra bátorít mindenkit, támogassa az európai uniós polgári kezdeményezést a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében! A kezdeményezés az alábbi hivatkozáson írható alá: https://www.savebeesandfarmers.eu/eng

A környezetünk nagyobb figyelmet érdemel, most egy aláírással is hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz!

összefogás méhek
FELHÍVÁS

A környezetvédelmi kérdések a felnövekvő generációknak már létkérdések. Életminőségüket alapjaiban fogják meghatározni azok a lépések, melyeket most teszünk a környezet megóvásának érdekébe. Óriási a felelősségünk.

Hogy a gyermekek és fiatalok is csatlakozni tudjanak e kampány üzenetéhez és sikeréhez az Összefogás rajzpályázatot hirdet:

KREATÍV PÁLYÁZAT

Segítenél a méheken, s ezzel együtt a Föld megmentéséért is tennél? Vegyél részt pályázatunkon!

Bármely technikával készített rajz, festmény, grafika, ragasztott kép, batikolás, montázs, vegyes technika, fénykép stb. beküldhető az alábbi témákban:

  1. Milyen lenne a Föld méhek nélkül?
  2. Mit tennék, ha méh lennék?
  3. Mit tesznek értünk a méhek?

Témánként 1-1 pályamű adható be.

Korcsoportok:
  • 5-10 évesek
  • 10-15 évesek
  • 15-20 évesek - fiataljainkat külön biztatjuk a részvételre!

Kérjük a szülőket és pedagógusokat, beszéljenek a gyerekekkel és a fiatalokkal erről a kérdésről, hogy minél átfogóbb képet kapjanak arról, mit is tesznek értünk ezek az apró lények!

TIPP: keresd fel a közeledben lakó méhészt is és kérdezz tőle bátran!

A pályázat beküldési határideje: 2021. március 31.
A beküldés formája: postai úton a Duna rakpart 12. Komárom (Dunajské nábrežie 12. Komárno) 94505 címre. A pályamű tartalmazza magát az alkotást, az alkotó nevét és elérhetőségét, valamint egy 5-10 mondatos (lehet hosszabb is) leírást arról, hogyan készült a mű.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, mindhárom témában, mindhárom kategóriában hirdetünk nyertest, nyereményük egy értékes könyvcsomag és felvidéki méhészek által felajánlott méhészeti termékek lesznek. Az ilyen vírusos időkben bizony jól jön az efféle támogatás is immunrendszerünknek!

Jó alkotást mindenkinek!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.