2020. július 17., 18:57

Pénteken távozik a főügyész, aki keveset csinált, de azt se jól

Sokkal többet kellett volna tennie az igazságszolgáltatásért Jaromír Čižnár főügyésznek, akinek hétéves hivatali ideje pénteken ér véget – véli Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter. Úgy fogalmazott, Čižnár idejében kudarcot vallott az állam az igazságosság és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

Fotó: TASR

„A Legfőbb Ügyészség az elvárhatónál kevesebbet tett az igazságszolgáltatásért ebben a nehéz időszakban, és óriási problémák voltak az intézményen belül és kívül is” - mondta Remišová, és hozzátette, nagy kihívás az intézmény hitelességének és átláthatóságának visszaállítása, de csak így válhat az igazságszolgáltatás erős oszlopává.

A miniszter leszögezte, a főügyész munkáját két szempontból kell vizsgálni.

Az első kérdés, hogyan gyakorolta hatásköreit az ügyészség a korrupció, a szervezett bűnözés és a súlyos gazdasági bűncselekmények elleni küzdelemben. Rámutatott, hogy Čižnár ezen a téren nem volt elég erős, nem vizsgálta szigorúan az egyes eseteket.

Remišová szerint a főügyész kudarcot vallott az ügyészség megtisztításának és átláthatóságának terén is. Nem volt képes megtisztítani a rendszert, szemet hunyt afölött, hogy ügyészek és politikusok hozzátartozói váltak ügyésszé. A választási rendszer gyakran megkérdőjelezhető volt és nem volt egyértelmű. „Nem vizsgálták az ügyészek kötődéseit. Nem vizsgálták következetesen azokat az ügyeket, ahol ügyészek keveredtek gyanúba, gondoljunk csak Dobroslav Trnka esetére" - tette hozzá Remišová.

Jaromír Čižnár főügyész hétéves megbízatása pénteken ér véget. A leköszönő főügyész szeretné közölni Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, hogyan döntött további tevékenységéről. Čižnár utódját még nem sikerült megtalálnia a parlamentnek.

2013. június 18-án titkos szavazással választotta Čižnárt főügyésszé a parlament 82 képviselője. Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök július 17-én nevezte ki. A Szlovák Köztársaság fennállása óta ő az ország hatodik főügyésze.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.