2022. július 20., 17:14

Péntek délelőtt találkozik Zuzana Čaputová Eduard Hegerrel

Pénteken (július 22.) délelőtt találkozik Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, a pontos időpont még nem ismert – jelentette ki az államfő a TASR hírügynökségnek gömöri útja során.

elnöki palota
Fotó: TASR
Természetesen kíváncsi vagyok, hogyan látja ő a kormányválságot és a kormánykoalíció jövőjét

– mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy az államnak ilyen válságos időkben is működnie kell.

Stabilitásra van szüksége az országnak

– tette hozzá.

Čaputová azt is elmondta,

a kormányfővel folytatott megbeszélésein mindig gyakorlati kérdések kerülnek terítékre.

A részemről ezek egyfajta javaslatok, hogy mire kellene figyelnie a végrehajtó hatalomnak, és gyakran az ilyen vidéki utak tapasztalataiból indulok ki

– jelentette ki az államfő.  

A helyzet azután éleződött ki ismét a koalícióban, hogy

a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza.

Az SaS felmondta a koalíciós szerződést és bejelentette, hogy már nem tagja a koalíciónak. Az új szerződés kidolgozására augusztus végéig vár, ellenkező esetben miniszterei augusztus 31-én benyújtják a lemondásukat. Az SaS egyik feltétele Matovič távozása a kormányból.

Richard Sulík, az SaS elnöke már tárgyalt a kormányfővel, Heger felszólította a liberális pártot, hogy tegyen egy lépést hátra. Azonban mindkét párt ragaszkodik korábbi álláspontjához, miközben mindkettő azt is leszögezte, hogy nem akarnak előrehozott választást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.