2022. április 28., 12:10

Pellegrini nem bízik a nyomozó hatóságok függetlenségében

Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas-SD elnöke sajtótájékoztatón reagált a parlament mai döntésére, amikor csupán 58 szavazattal, de továbbra is bizalmat szavaztak a képviselők a belügyminiszternek.

pellegrini
Peter Pellegrini
Fotó: TASR/AP

A korábbi kormányfő szerint, ez a szavazatmennyiség is jól jelzi, hogy már a kormánypárti képviselők közül is egyre kevesebben bíznak Roman Mikulecben. Pellegrini tovább ment, szerinte jelenleg is hasonló rendszer működik, mint amivel Robert Ficót vádolják vagyis a politikai elit képviselői határozzák meg, ki ellen is induljon nyomozást. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki politikus Mikulec és Matovič nevét is említette.

Éppen ezért párttársaival nem bíznak a nyomozó hatóság munkájában, ezért nem szavaznák meg egyetlen ellenzéki vagy kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését sem. Ezzel is utaltak döntésükre, amely Fico ügyében várható.

Pellegrini szerint a rendőrség széthullóban van a belügyi tárca tehetetlensége miatt, egyre több rendőr hagyja el a pályát, mert a fizetéseik nem emelkedtek, s elégedetlenek a munkakörülményeik miatt.

Az ellenzéki politikusok elleni nyomozásokat a demokrácia szerves részeként is lehetne értelmezi a Hlas-SD elnöke szerint, de Szlovákiában jelenleg a közhangulat nem ilyen, s a kormány csak saját tehetetlenségéről akarja elterelni a figyelmet azzal, hogy a korábbi belügyminisztert és miniszterelnököt bilincsben szeretné látni, miközben sokkal súlyosabb bűnesetekben is szabadon védekezhetnek a gyanúsítottak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.