2020. augusztus 25., 07:15

Pellegrini: Krajniak nem tudja teljesíteni az egyik alapvető feladatát

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter nem tudja teljesíteni egyik alapvető feladatát, mégpedig hogy megőrizze a munkáltatók és a munkavállalók közötti egyensúlyt - közölte Peter Pellegrini, az alakulóban lévő Hlas-SD párt vezetője. A kijelentésével arra reagált, hogy a szakszervezetek képviselői távoztak a hétfői Gazdasági és Szociális Tanács tárgyalásáról.

Fotó: TASR

Pellegrini szerint az, amit Krajniak tett a szociális partnerek háromoldalú tárgyalásán, teljesen amatőr megoldás volt, amely arról tanúskodik, hogy nem értette meg a saját feladatát.

Ezt tiszteletlenségnek tartom minden szociális partner és több millió szlovákiai dolgozó felé. Nehéz időkben, mikor a járvány második hulláma fenyeget, ezt a hatalom gyakorlásának amatőr és arrogáns módjának tartjuk. A kormánykoalíció továbbra is azt bizonyítja, hogy a választások előtt átverte az embereket, és az antiszociális politikája a bankok és a külföldi befektetők érdekeit helyezi előtérbe

– közölte az állásfoglalásában Pellegrini.

A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) hétfőn kivonult a háromoldalú tárgyalásáról, és felfüggesztette a szociális partnerekkel folytatott párbeszédet. Ezt azzal indokolták, hogy a munkaügyi miniszter külön tárgyalást kezdett a munkáltatók képviselőivel a jövő évi minimálbérről. A KOZ szerint a miniszter ezzel megsértette a szociális párbeszédet.

Krajniak ugyanakkor a szakszervezetek képviselőinek a távozását úgy kommentálta, hogy nem engedi magát zsarolni olyanok által, akik soha nem törekedtek a megegyezésre, és mindvégig csak a magukét állták.

Bebizonyosodott, hogy a szociális partnerek egyike nem törekszik a megegyezésre. A szakszervezetek képviselői mindvégig ragaszkodtak az irreális követeléseikhez. Annak ellenére, hogy hónapok óta tartanak a tárgyalások, semmiben sem voltak hajlandóak engedni. Ezért megszakítottam a háromoldalú tárgyalást, és azokkal tárgyaltam tovább, akik erre hajlandóságot mutattak, és volt is rá felhatalmazásuk. Mindenkinek hajlania kell a kompromisszumra, legalább minimális szinten

– közölte Krajniak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.