2020. december 10., 18:08

Pellegrini: kétségeim vannak afelől, hogy Matovič mentálisan alkalmas-e a kormányfői poszt betöltésére

Pellegrini Matovičot alibistának, amatőrnek és képtelen embernek írta le. Kétségei vannak affelől, hogy mentálisan alkalmas-e a kormányfői poszt betöltésére.  Pellegrini megvédte Čaputovát, és keményen bírálta Matovičot: élő adásban figyelhetjük a kormány széteseését.

pelle mato
Fotó: TASR
Ma Szlovákia a legrosszabb kombinációval néz szembe, amellyel az ország ilyen nehéz időszakokban szembesülhet

- jelentette be a Hlas - SD elnöke, Peter Pellegrini, amikor a fertőzöttek számának növekedéséről és a legfelsőbb kormánytisztviselők személyes konfliktusairól beszélt.

Napok óta figyelhetjük, mit visz végbe a miniszterelnök és miképp reagál a miniszterelnök-helyettes

 - mutatott rá Igor Matovič miniszterelnök, valamint Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter közötti konfliktusra. Szerinte, kicsúsztak a dolgok a kormány kezeiből.

A kormánykoalíció megalakulása óta Matovičnak és Sulíknak több konfliktusa is volt. A legtóbbi a négymillió antigén teszt megvásárlására vonatkozik, amelyet a gazdasági minisztériumnak már kormányhatározat alapján biztosítania kellett volna, de ez nem történt meg. Matovič állítja, hogy Sulík kibeszéli magát. Sulík pedig azzal védekezik, hogy a probléma az Egészségügyi Minisztérium rossz megbízásai és a törvényes határidők betartása miatt keletkezett.

Pellegrini arra számított, hogy a tegnap bejelentett koronavírus elleni új intézkedéseket megfelelően elmagyarázzák az állampolgároknak.

De a miniszterelnöktől csak azt a vallomást hallottuk, hogy vesztett, és azt, hogy ki felelős ezért

 - mondta.

Szerinte Matovič ugyanúgy alábecsülte az elmúlt heteket, ahogy a nyarat is:

A tesztelés óta a kormány semmit sem tett, Szlovákiát és polgárait sorsukra bízva, a miniszterelnök inkább a veszekedéseket és a személyes vitákat részesítette előnyben.
 
Nem Čaputováé, hanem a miniszterelnöké a felelősség

Pellegrini szerint most, amikor a számok emelkednek, a miniszterelnök a vétkeseket keresi. Hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnök egyértelműen nem felelős.

Nem állja meg a helyét az az érv, hogy Matovič veszített az elnök ellen. A országot a miniszterelnök irányítja, döntést neki kell hoznia, a felelősséget neki kell vállalnia"

- mondta a Hlas vezetője.

Matovič azért vádolja Zuzana Čaputovát, mert nem tudta átültetni az újabb tömeges tesztelést, mivel az elnöknő többször is az önkéntességet kérte. A miniszterelnök szerint ez azzal járna, hogy kevesen vesznek részt ebben, ami gyenge hatást eredményezne, és csak pénzeszközöket és erőfeszítéseket pazarolnánk.  A köztársasági elnök úgy reagált, hogy Matovič másra próbálja átruházni a felelősséget.

Pellegrini ezért felszólította Matovič, hogy adja át az ország irányítását másnak. Szerinte ideális lenne, ha a köztársasági elnök rátermett menedzsert nevezne ki miniszterelnöknek, de az illetőnek nem szabad OĽaNO-ból származnia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.