cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 24., 17:54

Pellegrini keddig megszakította a parlament rendkívüli ülését

Pénteken is főleg kormánypárti képviselők jutottak szóhoz a parlament rendkívüli ülésén, melyen a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról vitázik a törvényhozás.

Az ellenzék dohog
Peter Pellegrini házelnök elnapolta a parlament rendkívüli ülését (mellette balról Matúš Šutaj Eštok, jobbra Peter Žiga parlamenti alelnök)
Fotó: TASR

Továbbra is 30, írásban bejelentkezett képviselő felszólalása van hátra, eddig csak egy, Tibor Gašpar (Smer-SD) mondta el beszédét, majd ismét a belügyminiszter kért szót. Az ellenzéki képviselők csak kétperces hozzászólásokban reagálhattak.

Ezt követően az ellenzéki képviselők, csakúgy, mint csütörtökön este, távoztak a teremből. Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök bejelentette, hogy mivel így egyetlen előterjesztő sincs az ülésteremben, berekeszti az ülést, és az kedden (november 28.) reggel 9-kor folytatódik.

Šutaj Eštok beszédében bohózatnak nevezte a leváltására tett kísérletet.

Értem, hogy azt felfogták, hogy az illegális migrációt kezelni kell, ezért foglalták bele az indítványuk indoklásába, mert egyébként nem lenne benne semmi”

– mondta az ellenzéknek, hozzátéve, hogy az egész vita csak a „Čurilla-nyomozócsoport” körül forog. Leszögezte, hogy a nyomozók ellen büntetőeljárás folyik, ezért függesztette fel őket a szolgálat alól.

A Slovensko, Za ľudí, KÚ-frakció képviselői hozzászólásokban bírálták a miniszter beszédét. Igor Matovič azt mondta, a gonosz beszédét hallották, Roman Mikulec és Grendel Gábor hozzátette, nem azért akarják leváltani a belügyminisztert, mert felfüggesztette a szolgálat alól a nyomozócsoport tagjait, hanem azért, amilyen módon ezt tette. Először döntött, aztán próbált ehhez törvényi okokat keresni, és nem vette fel a kapcsolatot a Bejelentővédelmi Hivatallal, holott tudta, hogy egyes nyomozók védett bejelentői státuszt élveznek.

Michal Šipoš, a Slovensko, Za ľudí, KÚ frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján Pellegrinit bírálta az ülés berekesztése miatt, hogy a képviselőknek ne kelljen a munkahelyükön maradniuk. A berekesztésre épp akkor került sor, amikor Mikulec képviselő felszólalására került volna sor. Šipoš feltette a kérdést, vajon ez az az új politikai kultúra, amit a kormánypárti politikusok ígértek.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hozzátette, a Smer-SD és a Hlas-SD arra használja ki az ellenzék által indítványozott rendkívüli ülést, hogy a saját meggyanúsított embereit védje, és befeketítse a rendőrnyomozókat. Matovič hozzátette, hogy a korábbi kijelentések ellenére az ellenzéki pártok szavazói egyáltalán nem érdeklik a kormányt.

Mária Kolíková (SaS) az ülés menetét bírálta, ugyanis a kormánypártok húzzák az időt, és ellehetetlenítik az ellenzéki felszólalásokat. Pellegrini válaszul közölte Kolíkovával, ha bejelentkezett a vitába, megkapja a maga 20 percét, amikor majd sorra kerül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.