2021. február 22., 20:42

Pellegrini: Igor Matovič egyedüli célja mentesíteni magát a felelősség alól

Peter Pellegrini, a Hlas-SD parlamenten kívüli párt elnöke alibista magatartása miatt bírálja Igor Matovič (OĽANO) kormányfőt. A volt miniszterelnök szerint a kialakult helyzetért Matovič a tudósokra hárította a felelősséget. Azt is kifogásolja, hogy a kormányfő most találkozóra hívja a szakértőket, holott a tanácsaikat hetekig ignorálta.

Fotó: TASR

„Ahelyett, hogy szembenézne az igazsággal, és beismerné, hogy Szlovákiában feleslegesen halnak meg emberek a kormánya hibái miatt, minden felelősséget a tudósokra hárított, azt állítva, hogy már kilenc hete az ő tanácsaik alapján járunk el. Nos, nyilvánvaló, hogy ez nem így van” – reagált Pellegrini a miniszterelnök hétfői kijelentéseire. Hozzátette: a tudósok már karácsony előtt is a kemény lockdownt szorgalmazták, januárban pedig óva intettek az újabb országos teszteléstől, a kormány azonban nem eszerint cselekedett.

Szlovákia tragikus módon világelső a halottak számának növekedését tekintve, és sajnos most már a kórházban kezelt páciensek számát tekintve is. Igor Matovič egyedüli célja pedig mentesíteni magát a felelősség alól, holott a felelőssége tagadhatatlan és elvitathatatlan”

– hangsúlyozta Pellegrini, aki emiatt is ragaszkodik ahhoz, hogy a Matovič-kabinet nyújtsa be a lemondását, az államfő pedig nevezzen ki ügyvivő kormányt.

A kormányfő keddre (február 23.) több tudós szakembert is meghívott a kormányhivatalba. Azt szeretné velük megvitatni, hogyan lehetne megállítani a kórházi kezelésre szoruló, koronavírus-fertőzött vagy COVID-gyanús betegek számának növekedését. A miniszterelnök rámutatott, hogy a kórházban kezelt fertőzöttek száma a kijárási tilalom és a COVID automata bevezetése ellenére is növekvő tendenciát mutat.

„Kedden meg fogom kérdezni a szakértőket, hol van az a bizonyos kutya elásva. Azt várom, hogy válaszolni tudnak nekem arra a kérdésre, miképpen módosítsuk a szabályokat annak érdekében, hogy megálljon a kórházi kezelésre szoruló új páciensek számának növekedése” – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Megosztás
Címkék