2022. augusztus 24., 19:45

Pellegrini felszólította Kollárt, hogy teljesítse ígéretét

Boris Kollár házelnök teljesítse ígéretét és terjessze be a parlamentbe a választási ciklus lerövidítésére vonatkozó alkotmánytörvény-tervezetét, melynek köszönhetően népszavazást lehetne kiírni a kérdésben, vagy a képviselők megszavazhatnák a választási ciklus lerövidítését – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

Sok miindenben egyetértettek
Fotó: TASR/ma7
Peter Pellegrini és Boris Kollár

Kollár június végén jelentette ki, hogy augusztus 25-éig elkészíti a tervezetet. Pellegrini szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztette, hogy pénteken letelik a beterjesztésre megszabott határidő, mivel a következő parlamenti ülés szeptember 13-án kezdődik.
Pellegrini az előrehozott választásról szóló népszavazás érdekében összegyűjtött aláírások átadására is kitért. A petíciót a Smer-SD indította, a Hlas-SD is részt vett benne, Pellegrini emlékeztetett, hogy pártja több tízezer aláírást gyűjtött.

A Hlas-SD elnöke szerint az államfő Alkotmánybírósághoz fordul a népszavazási kérdésekkel.

Pellegrini is úgy véli, az lenne a legjobb, ha az őszi összevont önkormányzati választásokkal együtt rendeznék a népszavazást, így nagyobb esély lenne a sikerre.

Szerinte a parlamentnek is lépnie kellene az ügyben, és elfogadnia a ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánymódosítást.

A Smer-SD és a petíciós bizottság tagjai szerdán az elnöki palotában 406 039 aláírást adtak le, melyeket a kétkérdéses népszavazás támogatására gyűjtöttek. Az első kérdés a kormány azonnali lemondására vonatkozna, a második a parlamenti ciklus lerövidítésére népszavazás útján, vagy parlamenti határozattal.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.