2021. szeptember 27., 13:20

Pellegrini elárulta, van-e terve Ficóval

Népszavazással szeretné Peter Pellegrini volt miniszterelnök, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke elérni, hogy előrehozott választások legyenek Szlovákiában. Ennek érdekében Zuzana Čaputová államfővel is találkozni szeretne, derült ki többek közt abból a terjedelmes interjúból, amelyet a Plus jeden deň készített a politikussal. A beszélgetés arra is fényt derít, mit gondol Pellegrini a volt pártelnökével, Robert Ficóval való együttműködésről.

Fotó: TASR

Az utóbbi időben durvulni látszik Pellegrini szótára.  A parlamenti viszonyok kapcsán például nemrégiben kijelentette, hogy a parlament lassan már olyan, mint egy bordélyház. Az ilyen szóhasználat azonban sokkal inkább korábbi főnökére, Robert Ficóra volt jellemző, mint a mindig mosolygós Pellegrinire. A Hlas elnöke azt mondja, annyira elkeserítőnek tartja a jelenlegi helyzetet, hogy kénytelen volt keményebb kifejezést használni,

mivel szerinte ilyen mélyre már rég nem süllyedt a politika Szlovákiában.

Az utóbbi időben Robert Fico érezhetően megpróbál nyomást gyakorolni Pellegrini az együttműködés reményében. Pellegrini első reakcióiban azonban ez nem más, mint sima számítás. „Amíg fel nem szólított bennünket az együttműködésre, szinte minden egyes sajtótájékoztatóján támadott bennünket” – nyilatkozta Pellegrini hozzáfűzve, a legközelebbi parlamenti választáson, legyen az akár előrehozott választás, biztosan önállóan méretteti meg magát a pártja. Mint mondta, a programunkban elsősorban arra szeretnének rámutatni, merre kell az országnak elmozdulnia, hogy néhány év múlva normális, békés életet élhessen itt mindenki.

Én nem látok okot a választás előtti együttműködésre… Inkább megdöbbentett, hogy a smeres kollégák nem írták alá a kormány leváltására tett javaslatunkat, mert itt már nem csak Mikulecről meg Kolíkováról van szó.

Így aztán azt gondolom, hogy számító gesztusról van szó csupán, úgyhogy tegye mindenki a tőle telhetőt, és meglátjuk, kinek adnak a választópolgárok végül bizalmat."

Pellegrini azt állítja, sohasem voltak Robert Ficóval barátok.

Sohasem tartoztam a szűk baráti körébe, akikkel iszogatni járt. Nem voltam ott a párt születésénél, és nem ültem ott mindig annál az asztalnál, ahol a döntések születtek. Másrészt viszont mindig tiszteletben tartottuk egymást”

– mondta hozzáfűzve, egyedül az tartotta őt a politikában, hogy a népszerűségi listán a legmegbízhatóbb politikusok közé tartozott, s nem akart csalódást okozni az embereknek.

A Fico által belebegtetett Mikulec elleni bizonyítékok kapcsán Pelegrini annyit mondott, beszélik, hogy 155 különböző hangfelvétel van, amelyek közt lehetnek beszélgetések magas rangú tisztviselőkkel is.

De nekem enélkül is meggyőződésem, hogy Roman Mikulec áll az egész ügy élén”

– fűzte hozzá Pellegrini. „Az ő tudomása nélkül semminek sem szabadna itt történnie. És a szálak a speciális ügyész Daniel Lipšichez vezetnek.”

Pellegrini szerint a koalíción belül nem nyugodnak meg egyhamar a kedélyek. „S ha Boris Kollár úgy döntene, hogy mégis elhagyja a koalíciót, én úgy gondolom, ezt a választói is értékelnék.” – mondta hozzáfűzve,

az aki szétveri ezt a koalíciót és kormánybukást vált ki, inkább nemzeti hős lesz.

Az emberek 80 százaléka ugyanis nem hisz ennek a kormánynak. „Aki tehát ma kimondja, hogy fiúk, nem megy ez nekünk, adjunk inkább más esélyt az embereknek, azt akár jobb preferenciákkal is jutalmazhatják” – véli Pellegrini.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.