2021. augusztus 18., 17:13

Pellegrini csak azt kérdezi Remišovától, hol van a beígért applikáció a Covid-igazolványok ellenőrzésére

A Hlas-SD parlamenten kívüli párt elnöke, Peter Pellegrini szerdai sajtótájékoztatóján felszólította Veronika Remišovát (Za ľudí) miniszterelnök-helyettest és beruházási, regionális, fejlesztési és informatikai minisztert, hogy a vállalkozásoknak biztosítson be egy alkalmazást a COVID-igazolványok ellenőrzésére. Szerinte applikáció nélkül könnyen megtörténhet, hogy egy személyt az étterembe a hipermarket zöldségeinek QR -kódjával engednek be.

Fotó: TASR

Hétfő (augusztus 16.) óta vannak hatályban a különböző szolgáltatók működését irányító új intézkedések. A szolgáltatók három alapvető forgatókönyv közül választhatnak, kiket bocsátanak be. Némely esetben ellenőrizniük kell, hogy az ügyfelet beoltották-e, tesztelték-e, vagy legyőzte-e a COVID-19-et. Az üzemeltetőknek azonban továbbra sem áll szlovák alkalmazás a rendelkezésükre , hogy ellenőrizhessék a tanúsítványokat.

Pellegrini megjegyezte, hogy az ilyen intézkedéseket más országokban már széles körben alkalmaznak. Szlovákiában is azonban ehhez szükség van az intézkedések ellenőrzésére és érvényesítésére szolgáló eszközre.

 És ez óriási probléma Szlovákiában, mert hétfő óta tanúi lehetünk annak, hogy ma senki sem tudja, hogyan lehetne ellenőrizni ezeket a dolgokat. Nincs olyan alkalmazás, amely ellenőrizné a COVID -igazolást. Így ma sajnos előfordulhat, hogy amikor egy étteremben bemutatok egy QR -kódot valamelyik hipermarket zöldségéről, akkor végre beengednek, mert a pincérnő azt fogja gondolni, hogy ez egy QR -kód, amely igazolja a vizsgálatomat vagy az oltást 

- kommentálta Pellegrini.

Ezért kérdezi Remišovát: Hol az ígért állami informatikai cég által kifejlesztett alkalmazás?

Szeretném felszólítani őt: a gyengeelméjű státuszok helyett, amelyeket nap mint nap ír, bármilyen dologról, csak nem arról, ami a hatáskörébe tartozik, hogy azonnal gondoskodjon, legyen egy szlovák alkalmazás, amelyet letölthetnek mindazok, akiket az állam kötelezett a  COVID-igazolások QR -kódjainak ellenőrzésére, azoknál akik meg akarják látogatni a létesítményüket 

- mondta Pellegrini.

Pellegrini szerint, amikor az állam meghatározza valakinek azt a kötelezettségét, hogy valamit ellenőrizzen, akkor kötelessége ingyenes eszközöket biztosítani számára az ellenőrzéshez, hogy eleget tudjon tenni kötelezettségének.

Mindaddig ez csak bohózat

- tette hozzá, hozzátéve, hogy addig az intézkedés felesleges, és nagyon könnyű kijátszani.

Pellegrini felszólította Remišovát, hogy kezdje el foglalkozni azzal a problémával, amelyet az etikus hackerek fedeztek fel az eHranica alkalmazásánál.

Ez, ebben az országban, az ő miniszterkedése alatt már a többszöri súlyos megsértése a személyes adatok védelmének

 - mondta Pellegrini. Úgy véli, hogy helyénvaló lenne levonni a személyi felelősséget, mind az Országos Egészségügyi Információs Központban, mind a minisztériumban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.