cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 8., 13:08

Pellegrini bejelentette az államfőválasztás időpontját

A házelnök bejelentette a köztársaságielnök-választás két fordulójának időpontját.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Az államfőválasztás első fordulójára március 23-án kerül sor. Ha szükség lesz rá, a második fordulót április 6-án tartják.

Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le, nem indul újra a posztért. Az államfőt öt évre, közvetlenül választja a lakosság. Az induláshoz 15 parlamenti képviselő támogatása, vagy 15 ezer támogató aláírás szükséges. A jelöléseket legkésőbb az államfőválasztás hivatalos kihirdetését követő 21. napon lehet leadni. A második forduló 14 nappal az első után lesz, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok többségét. Az első fordulóban élen végző két jelölt jut a második fordulóba.
Pellegrini január 19-én jelenti be, indul-e

A házelnök január 19-én Besztercebányán jelenti be hivatalosan, hogy indul-e az államfőválasztáson – közölte hétfői sajtótájékoztatóján. A bejelentést azután akarja megtenni, hogy a Hlas-SD elnöksége jóváhagyta a személyes döntését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.