2021. június 7., 12:17
Frissítve: 10:08

Példátlan lépés: Mičovský visszavonta a felmondását, ő marad(na) a miniszter - közben Heger már kijelölte az utódját

A szlovák demokrácia rövidke történelmében is szinte példátlan (Miroslav Lajčák húzott egyszer hasonlót) tettre szánta el magát Ján Mičovský az ország földművelésügyi minisztere. Miután két héttel ezelőtt, a Mezőgazdasági Kifizetőügynökség (PPA), illetve a Szlovák Földalap berkeiben kirobbant botrányok miatt beadta felmondását, néhány perccel ezelőtt egy rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, meggondolta magát. 

micovsky_aratás
Fotó: TASR
Két héttel ezelőtt, május 25-én pontosan ezen a helyen jelentette be felmondásomat. 

- kezdte a sajtótájékoztatóját az agrárminiszter, hozzátéve, betartotta a szavát, hiszen május 31-én a köztársasági elnöknek hivatalosan is benyújtotta a felmondását. Kész volt vállalni a politikai felelősséget, mondta a tárcavezető, azért, hogy a Szlovák Földalap élére ő javasolta Gabriela Bartošovát, ugyanakkor Mičovský azt is hozzátette ma már talán nem fontos, akkor miért látta jónak, hogy Bartošová kapja meg a kinevezést. A tárcavezető úgy fogalmazott, a Bartošová regnálása alatt elkövetett visszaélések nagy része még a Fico-kormányok idején történt, a politikai felelősség ugyanakkor nem kétségbevonható. 

Mičovský leszögezte, lépésével éppen azokat hozta helyzetbe és tette boldoggá, akik az elmúlt években tönkretették az országot.

Néhol még pezsgőt is bontottak, hogy Mičovský elmegy. (...) Örültek, hogy folytathatják a visszaéléseket.

Voltak olyanok is sokan, mondta a miniszter, akik sajnálták a döntést, akik azt szerették volna, ha marad, ha végig viszi amit elkezdett. Sokan azt mondták, a felelősség elől menekül, de Mičovský úgy döntött,

nem fog elfutni a harc elől.

Rengeteg támogatást kapott az erdészszakmától is - közölte a miniszter. Arra kértek, mondta, hogy befejezzem, amit elkezdtem. "Többezer aláírás jött össze, hogy folytassam a megkezdett reformokat." - fogalmazott. Mičovský  azt állítja, számos kistermelő is jelezte neki, csalódottak a döntése miatt, hiszen benne látták a garanciát arra, hogy az agrárbárók korszaka ne térjen vissza.

A miniszter arról is beszélt, az elmúlt héten egy furcsa képviselői javaslat érkezett a kormányhivatalba, amelynek értelmében több állami, minisztériumi kezelés alá tartozó terület került volna el a tárcától, ezt pedig ő nem hajlandó megengedni.

Erre anélkül került volna sor, hogy azt a szakpolitikusok és szakemberek átnézhették, véleményezhették volna.

Mičovský szerint ezek alapján a nézőpontok alapján úgy döntött, bár "politikailag nem szép", amit tesz, mégis úgy döntött,

megtartja a miniszteri székét, nem távozik az agrártárca éléről!

A miniszter kijelentette, ma reggel elküldte Čaputová asszonynak a döntése visszavonásáról szóló levelet, majd hozzátette, elnézést kér a köztársasági elnöktől és kollégáitól is a lépés miatt, de egyértelműen ezt tartja helyesnek.

Hogy pontosan milyen eljárás mentén "törlődik" majd a felmondása, azt a miniszter sem tudta megmondani. Eduard Heger kormányfőnek szólt ugyan, de jogászokkal nem konzultált, fogalma sincs, jogilag lehetséges-e egyáltalán ilyen döntést hoznia.

Nem mindennapi, hogy a távozóban lévő miniszter ekkora támogatással találkozik, mondta a miniszter, ezért nagy köszönettel tartozik. Mičovský megígérte, amennyiben lehetőséget kap folytatni a munkát, mindent elkövet azért, hogy ezeket az elvárásokat megszolgálja. 

Őszintén gondoltam a távozásomat, nem vagyok színész. Az erdészek és mezőgazdaságok hatására döntöttem másként. (...) Nem futok el a harc elől, más lehetőség nincs előttem.

Igor Matovič "szokásához híven nagyon szépen és emberien reagált a döntésemre" - fogalmazott a miniszter, aki szinte percenként elmondta, micsoda támogatást kapott a szakma részéről, emnnyien kérték, gondolja meg magát. 

Nincs miért szégyenkeznünk! (...) Ez egy nagyon nehéz tárca, de rengeteget tettünk (...) lényegileg változtatjuk meg az állam működését.

- tette hozzá Mičovský.

Arra a kérdésből, az OĽaNO berkeiből ki ajánlotta figyelmébe Bartošovát, a miniszter nem volt hajlandó reagálni, de szerinte a jelenleg is őrizetben lévő egykori földalap-igazgatót is megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor Bartošová kinevezése miatt egyértelműen az övé a politikai felelősség - mondta. Mičovský kihangsúlyozta azt is, semmilyen nyomást nem érzett döntésével kapcsolatban, sem a távozásra, sem a maradásra nem kapacitálta őt egyetlen párttársa sem. 

Elismerem, nem szokványos lépés ez, de higgyék el, őszinte!

- szólt a sajtótájékoztató egyik utolsó mondata.

Megosztás
Címkék