2021. április 20., 19:00

Pčolinský, Kičura és Jankovská is szabadlábra kerül, ha átmegy a kormánypártok törvénymódosítása

Igazságügyi, büntetésvégrehajtási reform előtt áll az ország, ráadásul a kormánypártok egymásra licitálva szórják az ötleteket. A Boris Kollár vezette Sme rodina saját javaslata kisebb botrány okozott a kormányzati padsorokban, mert, ha átmegy(pontosabban átment volna) a tervük, komoly korrupciós ügyekben érintett, közismert figurák kerülhetnek szabadlábra. 

Fotó: pixabay.com

A vizsgálati fogságok rendszerének átalakítása régóta vita tárgya, több párt és szakmai szervezet is kezdeményezte a rendszer megváltoztatását. A Mária Kolíková (Za ľudí) vezette igazságügyi tárca az egyik kezdeményező, a másik oldalon pedig a Kollár-féle Sme rodina áll. Kolíková szerint Kollárék ezzel megsérthették a koalíciós szerződést.

jankovská
Fotó:  TASR/AP

Az elmúlt hónapok legkomolyabb korrupcióellenes botrányai, például a Marhapásztor vagy a Júdás során több magasrangú hivatalnokot és rendőrtisztet vettek őrizetbe és helyeztek vizsgálati fogságba. Közülük sokan vizsgálati fogságuk során a legsúlyosabb őrizet alatt vannak (pontos magyar jogi megfelelője ennek nincs, "kolúzna väzba"-nak nevezi a szlovák jogi szaknyelv az olyan eseteket, ahol a gyanúsított részéről fennáll a nyomozás befolyásolásának veszélye), az ügyükben illetékes vizsgálótiszt engedélye nélkül nem látogathatják meg őket a családtagjaik, sőt, nem is telefonálhatnak a börtönből. Sőt, a rács mögött lévő személy még csak levelet sem küldhet szabadon, az is a vizsgálótiszt kezén át jut el a címzetthez, sokszor hosszú hetek alatt. Ilyen körülmények között tartották fogva Marian Kočnert, miután kiderült, hogy kis cetliken keresztül kommunikál hozzátartozóival, illetve üzlettársaival. 

A vizsgálati fogság ezen formáját érintené a mostani törvénymódosítás. 

Milan Lučanský volt rendőr-főkapitány öngyilkossága után újra a társadalmi viták célkeresztjébe került a vizsgálati fogság szabályozása. Sokak szerint éppen ez a szigor vezetett Lučanský mentális összeomlásához, öngyilkosságához. A vita különösen azt követően éleződött ki, hogy Vladimír Pčolinský, a Sme rodina által jelölt SIS-igazgató vizsgálati fogságba került. 

Kolíková néhány nappal ezelőtt nyújtotta be saját módosító javaslatát, amelyben azt szorgalmazza, hogy a vizsgálati fogság, hacsak nem minősített esetről van szó, öt hónapnál ne tarthasson tovább. Ebben az esetben csak akkor lehetne meghosszabbítani azt, ha kiderülne, a gyanúsított befolyásolni próbálta a folyamatban lévő nyomozást. 

Az aktuality.sk rövid nyomozás után kiderítette, amennyiben a törvénymódosítást elfogadják, az éppen augusztus elsején léphet érvénybe és Pčolinský lehet az első kedvezményezett. A SIS-vezér öthónapnyi vizsgálati fogsága mit ad Isten, augusztus 11-én érne véget. 

Ehhez, s ezt Kolíková is elismeri, Kollár segítsége is kell, ugyanis házelnökként neki kellene a nyári szünet előtt egy újabb parlamenti ülést beiktatnia ahhoz, hogy már augusztusban életbe léphessen a módosítás. Kolíková tervei alapján azok, akik augusztus elsejével már több mint öt hónapja vannak vizsgálati fogságban, automatikusan részesülnének a kedvezményből.

Kajetán Kičura
Fotó:  TASR
Kajetán Kičura

Más feltételek is vannak persze a minisztérium javaslatában, ezeket Pčolinský egytől egyig teljesíti. Nem szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmény miatt helyezték őket vád alá és nem kísérelt meg szökést a fogságból. Az aktuality.sk azt írja, Monika Jankovská is egyike azoknak, akiket érinthet a változás. Ugyan a Vihar-ügy kapcsán felmentették már Jankovskát, a Fatima-ügy kapcsán újra vizsgálati fogságba helyezték, az öt hónapos határidő augusztusban érhet véget. Kajetán Kičura lehet a másik nagy név, akit "megment" Kolíková javaslata. A szlovák tartalékalap egykori igazgatója, a Pellegrini kormány idején a járvány védekezés egyik irányítója volt, korrupció gyanúja miatt már több mint egy éve van vizsgálati fogságban, legalább június 21-ig.

Kolíková kezdeményezése alapján tehát azok, akik szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt vannak vizsgálati fogságban, nem kapnának kedvezményt.

Tehát sem Norbert Bödör, sem Peter Hrako, volt NAKA-igazgató, sem Dušan Kováčik nem szabadulhatna. Alena Zsuzsová szintén kimarad a szórásból, őt gyilkosság megrendelésével gyanúsítják, erre sem vonatkozik majd a módosítás.

Ahogy korábban írtuk, nem az igazságügyi tárca az egyetlen, amelyik szeretné a vizsgálati fogságot szabályozó paragrafusok átalakítását. Az ügyvédi kamara is kezdeményezte már a módosítást, és Boris Kollárék is saját ötlettel rukkoltak elő.  

Az ő elképzelésük azonban nagy vitákat váltott ki, ugyanis, bár számos hasonlóságot tartalmaz a Kolíková-féle módosítással, egy dologban különbözik. Tizenkét hónappal csökkentené az összes vizsgálati fogság maximális időtartamát.

A legsúlyosabb, életellenes bűncselekmények során kiosztott 48 hónap például 36-ra csökkenne, és így tovább. A párt képviselőnője, a módosítást előterjesztő Petra Hajšelová javaslata tehát a bűncselekmény fajtájától függetlenül mindenkit érintene, szemben a minisztérium javaslatával, 

azokra is vonatkozna, akik elítélésük esetén életfogytiglani fegyházzal néznek szembe.

Az aktuality.sk azt írja, a Sme rodina saját kezdeményezése a koalíciós tanácson is téma volt, Kolíková meg is vétózta a módosítást. Kolíková hangsúlyozta, nem a rövidítés ötletével van baja, a kivitelezés túl gyors és hirtelen, ezért döntött úgy, hogy nem engedi átmenni az ötletet. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.