2023. július 30., 10:21

Patthelyzet Spanyolországban?

Spanyolországban múlt vasárnap előre hozott parlamenti választást tartottak, amelynek győztese a jobboldali Néppárt lett, de nem sikerült abszolút többséget szereznie, miután potenciális szövetségese, Vox képviselői helyeket veszített a korábbi választásokon elért eredményéhez képest.

Jöhet a következő forduló?
Pedro Sánchez - Alberto Núñez Feijóo
Fotó: TASR

A kialakult helyzetről és a különböző lehetséges forgatókönyvekről a Magyar Nemzet készített elemzést.

Mint a lap megjegyzi: a külföldön élő spanyolok szavazatai átírták a kormányalakítási forgatókönyveket, miután a győztes Néppárt (PP) segítségükkel újabb mandátumot szerzett a szocialista párttól (PSOE). A szocialista kormányfőnek így már csak egy választása maradt: Katalónia függetlenségét kellene adnia újabb miniszterelnökségéért.

A választás kiírását Pedro Sánchez szocialista kormányfő kezdeményezte azután, hogy a május végi regionális választásokon vereséget szenvedett.

A legtöbb szavazatot a Néppárt (PP) kapta július 23-án, élén Alberto Núñez Feijóoval, aki azonban egyetlen lehetséges szövetségesével, a Santiago Abascal vezette Voxszal sem tudta elérni a kormányalakításra feljogosító abszolút többséget, 176 mandátumot. A baloldal és szeparatista partnerei, köztük elsősorban katalán és baszk kis pártok azonban hasonló cipőben jártak annyi különbséggel, hogy nekik egy hajszállal mégiscsak több esélyük maradt a kormányalakításra.

A lap emlékeztet rá, hogy Spanyolországban a király, VI. Fülöp kéri fel a miniszterelnök-jelölteket a kormányalakításra egy, a pártokkal folytatott párbeszédet követően.

Mivel a Néppárt győzelme ellenére nem tudott volna megfelelő kongresszusi támogatottságot felmutatni, így az uralkodó nagy eséllyel Pedro Sánchezt kérte volna fel elsőként a kormányalakításra és bár a parlamenti bizalmi szavazás első körében ő is elvérzett volna abszolút többség híján, a második fordulóban már sikert könyvelhetett volna el, hisz ott már elég lett volna több igen szavazatot szereznie mint nemet.

Sánchez kinevezésére 171 jobboldali nem szavazat ellenében 172 igen érkezett volna, feltéve persze, ha megszerezte volna a nacionalista pártok többségének támogatását és a Katalónia elszakadásáért radikális eszközökkel törekvő Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) tartózkodását.

A kormányalakítási forgatókönyvek azonban e hétvégére átíródtak, miután megkezdték a szavazatok újraszámlálását, és amelyekhez most már hozzáadták a külföldön élő spanyol állampolgárok voksait is, amelyek pénteken értek célba.

Ezek általában nem szokták befolyásolni a választási végeredményeket, most azonban Madridban csak egy hajszál választotta el a Néppártot egy plusz mandátumtól, így a hazájuktól távol élő spanyolok szavazatai felértékelődtek.

Több mint 2,3 millióan voltak jogosultak arra, hogy beleszóljanak hazájuk politikai életébe, de a részvételi arány végül csak tízszázalékos volt. Ez viszont bőven elég arra, hogy a Néppárt a madridi körzetben célba érjen és megfossza a szocialistákat még egy mandátumtól. Előbbi így végül 137, utóbbi 121 parlamenti helyet tudhat magáénak – bár a választási bizottság szerint a hivatalos eredményhirdetésre legalább vasárnap délutánig várni kell.
Katalónia jövője lehet a vízválasztó?

A jobboldal a külföldi szavazatok közzététele után új lendületet kapott és ismét felszólította Pedro Sánchezt, hogy döntsön felelősségteljesen és hagyja kormányozni a győztest, Alberto Núñez Feijóot.

A szocialistáknak azonban eszük ágában sincs meghátrálni, még úgy sem, hogy a jelenlegi eredmények már arra kényszerítik őket, hogy Katalónia elszakadásáról tárgyaljanak a Junts per Catalunyával, mely múlt vasárnap közölte, hogy ingyen semmiképp sem teszi újra miniszterelnökké Pedro Sánchezt, az ár pedig a katalán függetlenségi népszavazás és amnesztia egykori vezetőjüknek, Carles Puigdemon-nak, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia elszakadását.

A Junts hét mandátuma tehát már eddig is kulcsfontosságú volt a baloldal kormányalakítási terveire nézve, de míg Sáncheznek eddig elég lett volna azt elérni, hogy a párt tartózkodjon, az új számok fényében már az igen szavazatot kell kicsikarnia belőlük, ha folytatni akarja a progresszív kormányzást.

Ehhez viszont eleget kell tennie az alkotmányellenes követeléseknek, amelyekre pártja korábban határozottan nemet mondott - állapítja meg a cikkíró.

Sánchez egyetlen dologgal próbálkozhat: meggyőzheti a Junts per Catalunyát arról, hogy rosszabbul jár, ha nem támogatja őt és hagyja, hogy jobboldali kormánykoalíció kerüljön az ország élére, mivel ők – véleménye szerint – nem fogják folytatni a párbeszédet Katalóniával.

Ha végül sem Feijóo, sem Sánchez nem tudja maga felé billenteni a mérleg nyelvét, úgy a parlamenti bizalmi szavazáson 171 igen szavazattal szemben 171 nem áll majd (a Junts és a kanári-szigetekiek tartózkodása mellett) ami azt jelenti, hogy a parlamentet feloszlatják és új választásokat írnak ki Spanyolországban.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.