2024. február 22., 11:42

Patasi Ilona: Az EU-s szabályozások ellehetetlenítik a gazdákat

A pozsonyi gazdatüntetésen beszédet mondott Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke is. 

Patasi Ilona
Patasi Ilona
Fotó: Reprofotó

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke emlékeztetett: Dél-Szlovákia Szlovákiát és Csehországot is el tudta látni gyümölccsel, zöldséggel, hússal. A jelenlegi európai uniós szabályozás azonban ellehetetleníti, hogy a mezőgazdászok termeljenek a saját földjükön.

Az EU arra kötelezi a mezőgazdászokat, hogy a földeken parlagfüvet, és más veszélyes gyomnövényeket hagyjanak fejlődni. Ha ezek elszórják a magvaikat, azok akár húsz évig is megőrzik termékenységüket. Nem akarjuk a gyermekeinket egészségtelen terményekkel mérgezni. Ellenezzük, hogy azokat az egészséges mezőgazdasági termékeket, amelyeket a szlovákiai tenyésztők is elő tudnak állítani, máshonnan hozzák be"

– mondta.

A hazai termelőket meglátása szerint az is sújtja, hogy a földbérleti díjak mellett földadót is kell fizetniük az önkormányzatoknak. Ennek az összege folyamatosan növekszik. Így kell versenyezniük olyan országok mezőgazdászaival, ahol nem fizetnek földadót.

Patasi Ilona szerint azok a dél-szlovákiai mezőgazdászok, akik most tüntetnek, inkább a földeken dolgoznának.

Vetnének, trágyáznának, de inkább eljöttek, hogy rámutassanak, meg akarjuk tartani azt földet, amely az erőt jelenti, a biztosítékot arra, hogy a jövőben is egészséges élelmiszert tudjuk termelni"

– zárta szavait Patasi Ilona.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.