2020. július 30., 19:19

Pártelnöki diskurzus a Gombaszögi Közéleti Pikniken: Nagy egyetértés, kis döccenők

Öllös László moderálása mellett a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás és a Most-Híd elnöke ült asztalhoz, hogy a felvidéki magyar politika jövőjéről beszéljenek. Forró Krisztián, Mózes Szabolcs és Sólymos László panelbeszélgetésében csak nyomokban lehetett érzékelni a korábbi feszültséget és ellentéteket, látszott, a három pártelnök keményen dolgozik azon, hogy tető alá hozzák a sokak által várt Nagy Kiegyezést.

Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely
Tapsoljuk meg a pártelnököket, hogy ilyen választási eredmények után idemerészkedtek Önök elé!"

 – nyitott igen erős kezdéssel Öllös, aki ezután Lampl Zsuzsanna egy 2019-es kutatását idézte, amelyben arra kérdeztek rá, a válaszadók miért nem választanák a magyar pártokat. A kissé talán túl hosszúra nyúlt bevezető után Sólymos László kapott szót, hogy kommentálja a kutatás eredményeit, amelynek legfontosabb tanulságait olvasóink is kitalálhatják („a politikusok nem minket képviselnek”, „nem érdekel a politika”, stb.).

A vegyespárt elnöke azzal kezdte, hogy megérti a választók bizalmatlanságát és politikai averzióit. Hangsúlyozta, ő már egy évvel ezelőtt a kisbetűs összefogás mellett tette le a garast, várható volt, hogy februárban az EP-választás után „újabb nagy pofonba futunk bele”. Szinte már elvárták, hogy ez megtörténjen – jelentette ki.

Forró Krisztián úgy fogalmazott, az egónak tudható be, hogy lassan-lassan ugyan, de odáig jutottunk, hogy nincsen magyar képviselet a szlovák törvényhozásban. Kiemelte, az egység önmagában nem lehet cél, eszköz lehet legfeljebb, a cél a megmaradás, a politikai egységnek is ezt kell szolgálnia - mondta el az előttünk álló idők lényegét Forró Krisztián.

Van mit csinálni!

- jelentette ki az MKP elnöke kincstári eufemizmussal.

Mózes Szabolcs annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar választók elmúlt tíz évéből hiányzott a siker, nem érezték úgy, hogy egy sikeres képviseletre szavazhatnak. Ugyanakkor hisz abban, hogy ezt meg lehet fordítani.

Nem a kabátot kell újragombolni, hanem új kabátot kell venni!

- rukkolt elő Mózes Szabolcs is egy könnyen idézhető mondattal, majd hozzátette, azt várja, hogy a szlovák politikum is rájöjjön arra, szükség van egy erős magyar érdekképviseletre Dél-Szlovákiában.

_dsc3242.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Mit kell most másként csinálni?

Az Összefogás elnöke úgy fogalmazott, egy év múlva már nem akar ugyanitt ülni ugyanerről beszélve. Egy év múlva, akár egy hasonló felállásban, de egy teljesen más szervezeti háttérrel, világos kereteket felállítva kell itt ülni – jelentette ki, majd kiemelte, elég volt a reaktív politikából, a jövőben egy proaktív hozzáállásra lesz szükség. A lévai gimi példáját idézve úgy fogalmazott, nem akkor kell már lépni, mikor itt a baj, hanem előre, kész tervekkel kell előállni, ismerni a következő esztendők potenciális gondjait. Ha ez megvalósul, véli Mózes, a választók bizalma is visszatér.

Forró, az MKP elnökségének galántai ülése kapcsán közölte, döntés született, hogy mind a Most-Híddal, mind az Összefogással mihamarabb el kell kezdeni az egyeztetést. 

Az MKP elnöke szerint habár ő maga korábban kihangsúlyozta, az Összefogással szeretne először asztalhoz ülni, látva a választók és a közélet igényét, úgy döntöttek, egyszerre kezdenek tárgyalásba a két párttal.

Sólymos pártja múltja kapcsán azt hangsúlyozta, látja, hogy hol hibáztak az elmúlt években, de sokkal fontosabb, hogy ezekből a tévedésekből levonják a megfelelő tanulságokat. A választók közös nevezőt akarnak, hiba volt nem meghallgatni őket, ez az alap – emelte ki a vegyespárt elnöke, aki üdvözölte Forró meghívását, és pártja nevében el is fogadta azt. 

Felvetette, augusztus 20-ra egy közös szándéknyilatkozattal tegyen hitet a három párt a magyar egység megteremtése mellett. Forró Krisztián a szándéknyilatkozattal kapcsolatban óvatosan fogalmazott, de elmondta, biztos benne, hogy pártja támogatni fogja azt.

Öllös a felvidéki magyar nemzeti minimumra vonatkozó kérdése kapcsán a pártelnök elmondta, világosan látszik, a magyarság számára fontos a megfelelő érdekképviselet, de ahhoz, hogy ez kellően hatékony és erős is legyen, szükség van az egységre. 

A moderátor Sólymos Lászlóra szabott kérdése a Most-Híd vegyespártiságát firtatta, a párt azon ígéretét, hogy békét teremt szlovákok és magyarok között.

Sólymos kissé esetlenül úgy fogalmazott:

A programban sok minden van!

Ennyit a választók bizalmáról...

A pártelnök szerint partnert kell találni Szlovákia más kisebbségeiben. Szövetségesekre van szükségünk, mondta, de a szlováksággal fenntartott partneri viszony nélkül a saját céljainkat nem fogjuk tudni elérni. Ez hozhatja el végül a szlovák-magyar megbékélést, amelyet Öllös kérdésnek álcázott dorgálásában számon kért.

A moderátor Mózest sem kímélte, nyíltan kimondta, az Összefogás alapvető, önnön nevében foglalt célját képtelen volt elérni. Mi az, amit ezen kívül kínálni tud a mozgalom - szólt a kérdés. A pártelnök szerint kettős célt tűztek ki, az egyik, egy reakcióként létrejött cél, az összefogás volt, 

végül ez lett, ami lett!
_dsc3255.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Az összefogás mellett személyi megújulást is akartak, amely Mózes szerint nagyjából azért megtörtént az elmúlt egy évben. Ugyanakkor a pártelnök arra nem tudott választ adni, miként lehetne kitörni az adott, magyar kisebbségre vonatkozó törvényi keretek közül. Mózes szerint ezeken a kereteken óvatosan változtatva lehet egyről a kettőre jutni, de ehhez a mostani játékszabályok szerint kell odáig eljutni, hogy ez a változás egyáltalán lehetséges legyen, azaz be kell jutni a parlamentbe.

Miért jó az a szlovákoknak, ha nekünk megadják mindazt, amit kérünk?

Sólymos szerint egy elfogadó társadalomban jó élni, a Most-Híd úgy próbálta ezt elérni, hogy szlovákokkal együtt próbálta ezt eladni a szlovákoknak. "Lehet, hogy ez az út, ami segít" - fogalmazott, figyelmen kívül hagyva azt,7 hogy a vegyespárti politika kudarcát ma is nyögjük, hiszen a Sólymos által eredményként említett vasúti kétnyelvűség finoman fogalmazva is legfeljebb csak részsikerként értékelhető.

Forró azt emelte ki, a szlovákoknak tudatosítania kell, a felvidéki magyarság számukra is érték, az itteni magyarok "pluszt hoznak ennek az országnak".

Mózes Szabolcs kiemelte, Dél-Szlovákia is az ország része, ezt kell végre a szlovákságnak megértenie, az ő érdekük is, hogy a déli régiók és az itteni magyar közösség is a szlovákiai társadalom része. "Ha ennek a résznek jobb, az az egésznek is jobb!" - fogalmazott. A pártelnök szerint nem a gyűlölet, a közöny az, ami most uralkodó érzelem a szlovákok részéről. Egyszerűen nem érdeklik őket, a magyarság problémái.

Új program kell a magyarságnak?

Forró Krisztián úgy véli, az alapok megvannak, azokra lehet építeni, több száz oldalas dokumentumokra nincs szükség, párbeszédre van. Sólymos, feledve előző programos elszólását, azt mondta, a program annyit ér, amennyit abból megvalósítanak. El kell érnünk, vélte, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, ahol az megvalósítható. Mózes Szabolcs szerint társadalmi és választási program között különbséget kell tenni, az előbbi sokkal fontosabb az utóbbinál. Nem elég akkor reagálni egy eseményre, ha az már megtörtént, fogalmazott Mózes a magyar kisiskolák Fico-kormány alatt tervezett bezárása kapcsán, a siker kulcsa az, hogy az ilyen esetekre előre felkészüljünk. A jövőben erre kell törekednie a magyar érdekképviseletnek - utalt a pártelnök az új kormány által beígért önkormányzati reformra.

Kézbe venni, irányítani, nem utólag reagálni!

Ez volt Mózes mondandójának lényege.

Öllös László pártelnökökre szabott kérdésekkel folytatta:

Forróhoz: Milyen lehetőségek vannak az egyre erősödő szlovák-magyar kapcsolatokban?

A pártelnök szerint óriási lehetőségek vannak mind a szlovák, mind a magyar kormánnyal való jó viszonyban. A magyar érdekképviseletnek törekednie kell arra, hogy ezeket mindinkább kiaknázza, Forró szerint Berényi József ezzel kapcsolatban jó munkát végez mindkét irányba.

Sólymoshoz: Kik mentek a Most-Hídtól, hogyan térhetnek vissza?

Sólymos szerint olyan választók hagyták el a pártot, akik csalódtak benne. Ennek különböző okai vannak, fogalmazott a pártelnök, ezek közül talán a legfontosabb, hogy nem arra figyeltek, mi a választók valódi igénye. Ezen kell változtatni.

Forróhoz: Kik mentek el az MKP-ból, hogy jönnek vissza?

Forró kihangsúlyozta, bár a törzsválasztók megmaradtak, de ez édeskevés. Négy százalék kevés, hiszen önámítás lenne ennek örülni, nincs parlamenti képviselet, enélkül pedig a választóikat sem tudják képviselni. Önkormányzati szinten ugyan erős az MKP, de ez a lényegi kérdések alakítását nem teszi lehetővé, ahhoz parlamenti érdekképviselet kell.

A régi/új választókat hitelességgel, az egók háttérbe szorításával lehet visszaszerezni.

Ha a választók érzik, ez a szándék hiteles, visszatérnek a párthoz.

Mózeshez: A fiatalokon kívül kiket tud még megszólítani a párt?

"Akik otthon maradtak" - fogalmazott lakonikus egyszerűséggel Mózes, majd politológiailag igen furcsa és nehezen igazolható megállapítást tett, aki egyszer elvesztette bizalmát az MKP-ban vagy a Most-Hídban, az már nem fog visszatérni a párthoz. A hallgatóságból senkit nem ért meglepetésként, hogy ezen gondolatmenet végén az Összefogás foglalt helyet. 

A beszélgetés ezen pontján kezdett erős kampányjelleget ölteni a diskurzus. 

De mind Sólymos, mind Forró elegánsan inkább szó nélkül hagyta a megjegyzést.

Kérdések a hallgatóságtól

Lesz-e közös kampánya a három pártnak a jövőre esedékes népszámlás előtt?

Lesz. A civilek, a szakmai szervezetek és a pártok képviselői folyamatosan egyeztetnek. Mindhárom pártelnök hangsúlyozta ennek fontosságát, de míg Mózes úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a politikusok erre rátelepedjenek, Forró szerint a politikusoknak fontos feladata van, hogy segítsék a civilek és a szakma munkáját.

Mennyi jut majd el a nyilvánossághoz a hárompárti tárgyalásokból?

Sólymos szerint az eredményesség a legfontosabb, előremutató, közös akarattal született eredményekre van szükség, de ezek elérését a nagyközönség előtt megtárgyalni nem lehet. A választókkal azt kell megbeszélni, mi az, amit ők szeretnének. Forró abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy minden egyes tárgyalási alkalom után tájékoztassák a sajtót és a nyilvánosságot. Az MKP elnökéhez csatlakozva Mózes Szabolcs is azt hangsúlyozta, a tárgyalásoknak minél átláthatóbbnak kell lennie.

Mit mondjak az otthoniaknak? Mi volt ma itt?

Három különböző válasz, de a lényeg ugyanaz: összefogás.

A mintegy 200-300 résztvevő a beszélgetés végén közösen elénekelte a Himnuszt.

A beszélgetés teljes felvételét pénteken délelőtt megtekinthetik a ma7.sk-n.

Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.