2022. augusztus 1., 09:46

Parlamenti képviselők a rendőrség célkeresztjében. Politikai támadásról van szó?

A parlamentben ülő több ellenzéki képviselő esetében folyik rendőrségi nyomozás különböző (állítólagos) visszaélések, erőszakos fenyegetések és egyéb elítélendő okok miatt.

Bűnözők vagy politikai támadás célpontjai?
Fotó: TASR/ma7
Apa és fia: Štefan és Filip Kuffa

Például a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-SD vezérét, Robert Ficot említhetjük vagy Miroslav Suját, aki jelenleg a parlamenten kívüli Republika tagja, korábban Marián Kotleba pártjának (ĽSNS) sorait erősítette. A teljesség kedvéért el kell mondani, hogy egy kormánypárti is akad a listán, a Sme rodina tagja, Martin Borguľa, aki viszont korábban még a Smer-SD jelöltjeként ült be a törvényhozásba.

Most újabb két névvel bővült a társaság; történetesen apáról és fiáról, Štefan Kuffáról és Filip Kuffáról van szó, akik eredetileg  az ĽSNS színeiben, a választók preferencia-szavazatainak köszönhetően jutottak be a parlamentbe, jelenleg pedig a Život nevű politikai formáció tagjai.

A két honatyát azzal gyanúsítják, hogy összetűzésbe keveredtek egy késmárki farmerrel, nem messze a városi szemétteleptől. Az aktuality.sk hírportál értesülései szerint a rendőrség már 2021 decemberétől folytat nyomozást az ügyben, amely egy súlyos fenyegetéssel kapcsolatos. Egy további személy is részese a bűncselekménynek, ő Štefan Kuffa másik fia, Gregor.

Az Eperjes megyei rendőrség szóvivője, Jana Ligdayová további részleteket, a még zajló vizsgálat miatt, nem volt hajlandó elárulni, de a portálnak olyan dokumentumok állnak rendelkezésére, amelyek a gyanút megerősítik.

Ezek szerint a súlyos fenyegetés még tavaly nyáron, 2021. július 6-án, délután háromnegyed hat körül történt, amikor a három Kuffa autójukkal az úton haladva találkoztak a farmerrel. Állítólag ki akarták rángatni az autójából és közben állandóan fenyegették őt. Az eset hátterében egy hosszabb ideje húzódó viszálykodás áll, amely bizonyos mezőgazdasági területek tulajdonjogával és az ott folyó tevékenységgel kapcsolatos.

A Kuffa család kiterjedt mezőgazdasági területekkel és erdőkkel rendelkezik Késmárk környékén, ahol állattenyésztéssel és növénytermesztéssel egyaránt foglalkoznak. Az ingatlanok egy részét például a Szlovák Köztársaság Katonai Erdőségei és Birtokai állami vállalattól vásárolták.

A súlyos fenyegetés során állítólag elhangzott, hogy a farmert és munkáltatóját lelövetik és így megtudhatják, milyenek a maffia módszerei. Az egyik Kuffa azzal is ijesztgette, hogy ha a városban találkoznak úgy szájon vágja, hogy kirepülnek a fogai és nem lesz képes megszámolni sem, hogy mennyi. Állítólag az orrát is megcsavargatták, a combjába bokszoltak, bár a támadás nem követelt orvosi ellátást.

Gregor Kuffa elismerte a véletlen találkozás tényét, de cáfolta a tettlegességet. A két parlamenti képviselő politikai támadást lát a rendőrségi akció mögött. Állításuk szerint az említett napon nem is tartózkodtak Késmárkon. Filip Kuffa egy videót is közzétett a Facebook-oldalán, amelyben kifejti, hogy milyen primitív módon működik Mikulec belügyminiszter rendőrsége. Állítása szerint azon a napon a Dunán horgászott Pozsony közelében, édesapja pedig egy hétig Németországban volt egy keresztelőn.

A népes Kuffa család további két tagja: Marek és Rafael is gyanúsított. Őket garázdasággal, illetve lopással vádolják. Ezek a bűncselekmények is a mezőgazdasági földterületek tulajdonjogával, illetve művelésével kapcsolatosak.

Štefan Kuffa és családja már korábban is szerepelt a sajtóban különböző ügyek kapcsán. 2015-ben a Pravda napilap számolt be arról, hogy egy 79 éves idős nőt bántalmaztak, mert szóvá tette, hogy Kuffa Michal nevű fia engedély nélkül építkezett.

A portál ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a Život nevű párt, amelynek ugyancsak egy független parlamenti képviselő, Tomáš Taraba az elnöke, három képviselőjével a mérleg nyelvét is betöltheti, ha az SaS esetleg kilép a koalícióból és egy kisebbségi kormány jönne létre.
Mérleg nyelve lehet
Fotó:  TASR
Tomáš Taraba

Nemrégen szóba került az is, hogy a két Kuffa és Taraba átlépne a Sme rodina frakciójába, de a Život elnöke ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy erről egyelőre nincs szó, ugyanakkor hajlandók a Sme rodinával tárgyalni bizonyos törvényjavaslatok támogatásáról.

Miután Juraj Krúpa képviselő kilépett az OĽaNO frakciójából, a kormánypártoknak minden szavazat vagy támogatás jól jöne az ellenzéki oldalról, ami biztosíthatná a kormány további működését. 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.