2023. július 28., 17:50

Parlamentbe mérte a Polis ügynökség a Szövetséget

A Most-Híd-frakció néhány tagjának távozása óta ez a második felmérés, amely parlamentbe mérte a Szövetséget, ami azt jelenti, hogy a távozókkal nem gyengült a magyar párt.

parlament
Fotó: Somogyi Szilárd

A felmérést a Polis július 22-27-e között készítette 1034 megkérdezett részvételével. A legtöbben a megkérdezettek 23,1 százaléka a Smer-SD-t juttatná a törvényhozásba, másodikként a Progresívne Slovensko jutna be a parlamentbe, derül ki a Polis Zoznam társaság számára készített felméréséből.

A felmérés első számai alapján figyelemre méltó, hogy a Smer és a többi párt között egyre nő a különbség, a PS közel 10 százalékkal kisebb támogatottságot élvez, mint a Smer.

Az első hármasban még vannak olyan pártok, amelyek kényelmesen bejutnának a parlamentbe, a továbbiakban azonban kiélezett a helyzet.

Az első két bejutó pártot a Republika követi 8,4 százalékkal, azt pedig az OĽaNO a priatelia, amely koalícióként azonban csak 6,2 százalékot szerezne, ami nem lenne elegendő a parlamentbe jutáshoz. Hatodikként a KDH jutna be a törvényhozásba 5,5 százalékkal, a  Szövetség és az SNS pedig 5,4 százalékkal lépné át a parlamenti küszöböt. Az utolsó párt, amelyik a parlamenti küszöb határán egyensúlyoz a SASKA, 5,2 százalékkal.

A parlamenti küszöb alatt maradna a Sme rodina 4,5 százalékkal, amelyet a követi a Kotleba-féle ĽSNS követ (3,1%), Heger Demokrati pártjának 3%-ot márt a felmérés, a Modrí, Most-Híd viszont jócskán a parlamenti küszöb alatt marad, a maga 2,5%-ával.

A Magyar Fórumot 1,6 százalékra mérte e felmérés.

A válaszadók 56%-a mondta, hogy részt venne a választáson, 33 százalékuk még bizonytalan, 11 százalékuk pedig biztosan nem menne el szavazni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.