2020. szeptember 22., 18:24

Parlament: Nem alakíthatnak parlamenti frakciót a Hlas képviselői

A Peter Pellegrini körül csoportosuló képviselők nem alakíthatnak saját parlamenti frakciót. A plenáris ülés a keddi szavazáson elutasította a frakció létrehozására vonatkozó javaslatot. A jelenlévő 140 képviselőből 21 szavazott a javaslat mellett, 42 ellene, 76-an tartózkodtak. A frakció létrehozásra azután kértek engedélyt a képviselők, miután kiléptek a Smer-SD-ből, és a belügyminisztérium bejegyezte új, Hlas-sociálna demokracia nevű pártjukat.

Fotó: TASR

A Pellegrini frakciójának megalakulása mellett döntött az összes független képviselő, valamint a parlament alelnöke Juraj Šeliga (Za ľudí), Tomáš Šudík, Grendel Gábor (obaja OĽANO), néhányan a Sme rodina képviselői közül, mint Martin Borguľa, Ľuboš Krajčír és Petra Hajšelová. A többi képviselő többségében tartózkodott.

A Smer képviselői is többségében tartózkodtak, közükük a frakció megalakulása ellen szavazott Robert Fico, Dušan Muňko, Marián Saloň, Juraj Blanár és Martin Nemky. Ellenezték az ĽSNS képviselői is.

Pellegrinivel együtt az új frakció megalakítását tíz képviselő indítványozta, akik távoztak a Smerből. Közöttük voltak a Smer volt alelnökei Richard Raši és Peter Žiga, ahogy a Smer elnökségének volt tagja Denisa Saková, volt kultuszminiszter Ľubica Laššáková, illetve Erik Tomáš, Peter Kmec, Matúš Šutaj Eštok, Ján Ferenčák, Róbert Puci és Ján Blcháč képviselők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.