2024. március 15., 17:10

Otthon vagyunk a Felvidéken – ünnepi gála Galántán

Szarka Tamás Otthon vagyunk című szerzeményével zárult a Felvidéki Gála Galántán. A legnagyobb felvidéki énekesek álltak egy színpadon, hogy kifejezzék: a Felvidéken örömteli magyarnak lenni, ennek a közösségnek erős értékei vannak. A márciusi magyar forradalmat ünneplő rendezvényen Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét is felolvasták, Forró Krisztián az ünnep fényében a közelgő köztársasági elnöki választások jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Felvidéki Gála
Galéria
+20 kép a galériában
A Felvidéki Gála művészei: Korpás Éva, Rigó Mónika, Zsapka Attila, Derzsi György, Kovács Koppány és Szarka Tamás
Fotó: Szomolai Andrea

Március 15-ének előestéjén gyűlt össze a felvidéki művészvilág Galántán, hogy erőt és hitet adjanak a mátyusföldi közösségnek és együtt emlékezzenek a magyar szabadságharc s forradalom 176 évvel ezelőtt lezajlott eseményeire. Minden határon túli magyar ember szíve megdobban a legnagyobb magyar kultúrművek hallatán, Galántán erősen és határozottan érzékelni lehetett a „jó együtt magyarnak lenni” hatást, hiszen

a közösség erejét és a harcos szívet, az együvétartozást és az otthonérzet fontosságát kihangsúlyozó operettek, dallamok, művek csendültek fel olyan előadóktól, akik testben és lélekben és minden nap átérzik a határontúli magyarságlétet. A vox aesthetica estje volt ez a Mátyusföld szívében.

A Magyar Szövetség által szervezett gála műsorvezeti szerepét Tóth Tibor színművész látta el, az egybegyűlteket Zupko Tamás, a Magyar Szövetség galántai járási elnöke köszöntötte. Kiss Balázs, nagykövetségi beosztott tanácsos tolmácsolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök külhoni magyaroknak szánt ünnepi üzenetét a Mátyusföldön.

Forró Krisztián, köztársaságielnök-jelölt ünnepi beszédében kiemelte,

a negyvennyolcas szabadságharcból a mai napig erőt merítünk. Magyarország ennek a forradalomnak köszönhetően is lett modern nemzetállam, így minden magyarnak feladata kiállni a nemzet mellett és megmutatni, annak igenis van ereje. Ezt az erőt kell egybegyűjtenie a felvidéki magyarságnak a közelgő köztársasági elnöki választások során, és az első körben megmutatni a közösség létjogosultságát, ezzel méltóvá válni elődeink cselekedeteihez.
A színes zenei programot olyan énekesek szolgáltatták, akik otthon vannak a Felvidéken, a szakmában a legnagyobb neveknek számítanak. Korpás Éva, Rigó Mónika, Szarka Tamás, Derzsi György, Kovács Koppány, Zsapka Attila és az Ifjú Szívek táncosai olyan előadást adtak, amelynek hatása még nagyon sokáig át fogja járni mindazok lelkét, akik jelen voltak ezen a műsoron.

Derzsi György a leghíresebb magyar operából, a Bánk bánból énekelt betétdalt, míg a Rómeó vérzik frontembere, Kovács Koppány Dobó esküjét tette le, majd Szent István korából névrokonát, Koppányt idézte meg a színpadon. Rigó Mónika a családi és közösségi hűségről, egybetartozásról és barátságról énekelt a szabadság ünnepén. Korpás Éva és Zsapka Attila Szécsi Pál estjéből hallhattak kedves részleteket a nézők, Éva bűbájos megjelenése és misztériumot megidéző hangja ezúttal sem hagyta szárazon a szemeket. Szarka Tamás a Missa Missio zsoltárénekekből adott elő úgynevezett misemuzsikát, jól ismert karcos hangja, és a csak rá jellemző zenei hatás ezúttal sem maradt el.

A Csitári hegyek alatt népdal feldolgozása Szarka Tamás által sem szólhat szebben máskor, mint a nemzeti ünnep idejében.  Az énekesek az est zárásaként közösen adták elő Szarka Tamás Otthon vagyunk dalát.

A gálán nem maradhatott el a Mátyusföldön hagyománynak számító tombolahúzás sem, ezúttal egy szép női, városi kerékpárt sorsolt ki Forró Krisztián Kolek Péter, Galánta polgármestere segítségével. A kerékpár Alsószelibe gurult.

Felvidéki Gála
Galéria
+20 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.