cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. december 13., 10:27

Öt szlovákiai járást azonnal karanténba kellene zárni az ismert szakember szerint

Ivan Bošňák adatelemzővel, a Dáta bez pátosu (Adatok pátosz nélkül) nevű honlap társalapítójával készített egy igen érdekes beszélgetést a HNOnline. A járványügyi statisztikákat böngészve a szakember arra jutott, 4-5 járás van az országban, ahol tényleg óriási a baj, itt azonnali cselekvésre van szükség, mire zárnak a boltok, december 21-én már késő lehet.

Csendélet Besztercebányáról 2020 karácsonyán.
Fotó: TASR

A beszélgetés elején a szakértő azt mondja, a kórházak összeomlása nem történik meg egyhamar, de nem azért, mert annyira jól alakul a helyzet. Bošňák szerint az egészségügyi szakemberek újra és újra megtalálják a módját, hogy újabb betegeket vegyenek fel, ha kell a lépcsőn is ellátják őket.

Az viszont aggasztó, hogy számos nagy központi kórházban hetek óta nincs enyhülés.  

Nyitrán például ugyanúgy 105 koronavírusost ápolnak, mint egy hónappal korábban, de hasonló a helyzet az egyik nagy kassai kórházban, Vágbesztercén vagy Puhón is. A szakember szerint problémát jelent, hogy az enyhébb lefolyású betegségben szenvedők is 8-10 napot töltenek a kórházban, akinek pedig intenzív ellátásra, lélegeztetőgépre van szüksége, az hetekre ottragadhat. 

Bošňák szerint nem is a számok, inkább a trendek elkeserítőek.

Az elemző azt állítja, a járások 90%-ban rosszabbodnak a mutatók, különösen ott van komoly gond, ahol a százezer főre számított hétnapos incidencia (adott népességben adott időtartam alatt előforduló új esetek száma) hirtelen megugrik, 300-ról 500-ra, vagy 500-ról akár 700-ra. Jelenleg a Puhói, Trencséni és Vágbesztercei járás ilyen, ezeken a helyeken ráadásul a tömeges tesztelés után sem volt jelentős a fertőzésszám csökkenése. Bošňák külön kiemelte még a nyitrai járást, ahol a magas incidenciához az is hozzájárul, hogy kiemelkedő a lakosság mobilitása, az autógyárak és más nagyvállalatok miatt sokan járnak munkába távolabbi helyekről. 

A járványügyi adatokat folyamatosan elemző szakember azt mondja, tulajdonképpen egyszer sem sikerült megnyugtató eredményt elérnünk az ősszel. Három hete folyamatosan emelkedik a fertőzésszám, Marek Krajčí miniszter téved, mikor azt állítja, az elmúlt héten romlott a helyzet - mondja Bošňák. A november eleji csúcs környékén 2550 körül volt az átlagos új fertőzésszám, most 2200 körül van, s ezek csak a PCR-tesztekből származó eredmények. 

Semmi jele nincs annak, hogy az emelkedés ne folytatódna tovább. Karácsonyra a háromezret is átléphetjük.

A kórházak is nehéz időszak elé néznek, az elemző szerint, ha folytatódik a mostani trend, hamarosan 2500, majd 3000 beteggel kell számolnunk.

Bošňák arról is beszélt, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján melyek azok a helyszínek, ahol a legvalószínűbb a fertőzés. Németországban és Csehországban végzett felmérések megerősítették azt a feltételezést, mely szerint a zárt közösségek vannak igazán nagy veszélyben: idősotthonok, kórházak, börtönök és iskolák. Ugyanakkor kiderült az is, az emberek leggyakrabban munkahelyükön szedik össze a fertőzést.

Az adatelemző szerint a leginkább fertőzött járásokban azonnali kijárási tilalom bevezetésére lenne szükség.

"Egészen érthetetlen számomra, hogy helyi tisztiorvosok azt javasolták, nyissák ki a mozikat, színházakat, templomokat" - mondja Bošňák, aki előállt saját megoldásával is. Azt javasolja, hogy Kassa, Eperjes és Pozsony kivételével zárják le az összes kerületi székhelyet és környéküket. Mivel központi városokról van szó, mondja, tele munkalehetőséggel, a lakosság mobilitása miatt nagyon könnyedén tud terjedni a vírus. A szakember szerint ez a megoldás beválhat, Bajorországban sikeresen alkalmaztak hasonlót. Sőt, azt állítja, már jóval korábban alkalmazni kellett volna ezt a megoldást, Árva és Kiszuca esetében (olvasóink talán emlékeznek, itt voltak az első, októberi pilottesztelések) mindenképp. 

Bošňák, sok más kutatóval egyetemben, úgy véli, a miniszterelnök hamis dilemmát állít fel, mikor azt mondja, vagy a tömeges tesztelés vagy a szigorú lezárás jelent megoldást. A tesztelés ugyanis alapvető kötelesség, Bošňák szerint arról megfeledkezni nem lehet. Az 5,8 milliós Dániában például napi 80 ezer PCR-tesztet végeznek, állítja a szakember, jóval jobbak is a járványügyi statisztikáik. 

Szlovákia tesztelési stratégiája ugyanakkor működhet, el kell ismerni, tényleg egyre többet tesztelünk, mondja Bošňák, napi 6-7 ezer ember vonul karanténba a pozitív tesztek miatt. Ugyanakkor a kormány megfeledkezik arról, hogy ezeket az embereket anyagilag támogassa, holott 

a költségvetésből futna rá! Alacsonyabb ugyanis a hiány a vártnál!

Az adatelemző szerint az alábbi régiók a legveszélyeztetettebbek: Trencsén és Nyitra környéke, valamint Besztercebánya, Zsolna és Nagyszombat vidéke. Keleten Felsővízköz, Sztropkó, Mezőlaborc, Ólubló és Poprád. A déli járásokban viszonylag jó a helyzet és Kassán, illetve környékén is megnyugtatóak a járványügyi adatok. A fővárosban és környékén, különösen a cseh határ irányába szintén rosszak a mutatók, itt talán a karácsonyi leállás hoz majd enyhülést. 

Bošňák korábban és most is az országos tesztelés egyik leghangosabb kritikusa. Azt mondja, regionális szinten hasznos és eredményes lehet a tömeges tesztelés, de országos szinten nem sok értelme volt, tulajdonképpen felesleges pénzkidobás. Azt mondja, legfeljebb arra volt jó, hogy a polgárok megtapasztalják, hogy zajlik egy mintavétel, innentől pedig bátrabban mennek el a tesztelésre. Azt ugyanakkor Bošňák is elismeri, hogy tömeges tesztelés nélkül mindenhol rosszabb lett volna a helyzet, de a célját akkor sem érte el, a Vágvidéken például alig járt haszonnal. Az adatokból nyilvánvaló, nem csökkent jelentős mértékben a vírus terjedése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.