2021. október 18., 08:52

Öt fekete járás van mától Szlovákiában

Egyre sötétebb képet mutat Szlovákia térképe a Covid-automata szerint. A Csacai, a Bártfai, a Kiszucai, az Ólublói és a Felsővízközi járásokban hétfőtől jelentősen szigorodnak a járványügyi korlátozások.

Harmadfokú, bordó riasztás érvényes a magyarlakta járások közül a Kassa-vidéki és Nagykürtösi járásra.

Másodfokú, piros riasztásban marad a Léva, a Losonci, és a Rozsnyói járás.

A többi magyarlakta járásban narancssárga, éberségi fokozatban lesz érvényben.

Covid-automata - 10.18-24.
Fotó:  health.gov.sk
Milyen szabályok érvényesek a fekete járásokban?

- Belső terekben kötelező a reszpirátor.

- Kültéren maszkot kell hordani, néhány kivételtől eltekintve.

- A tömegrendezvényeken csak teljesen beoltott személyek vehetnek részt, mégpedig maximum 100 fő. Kötelező névsort vezetni a résztvevőkről.

- Ugyanez vonatkozik a szentmisékre és istentiszteletekre, azzal a különbséggel, hogy hogy ezeket az ún. OTP-rendszerben is meg lehet tartani, vagyis oltottak, teszteltek és Covidon átestettek vehetnek rajtuk részt, 15 négyzetméterre maximum 1 személy juthat.

A fekete járásokban felejtős a lakodalmak, halotti torok, családi rendezvények tartása. Mivel a fertőzés terjedésének szempontjából ezek a legrizikósabbnak számító rendezvények, ezért a fekete fázisban tiltottak.

– Esküvőt, keresztelőt, temetést úgy lehet tartani, mint a tömegrendezvényeket, vagyis oltottak korlátozott számban vehetnek részt rajta. OTP-rendszerben maximum 6 fő vehet részt rajta, kivéve a temetéseket.

- A fitnesztermek, wellneszek, akvaparkok és fürdők bezárnak.

- A fürdőmedencék és uszodák csak az olottak számára lehetnek nyitva, mégpedig maximális 10 fő tartózkodhat egyszerre bennük.

- Az éttermek senkit sem engedhetnek be helyiségeikbe. Csak ételkiadás, illetve házhoz szállítás lehetséges.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.