2022. augusztus 29., 13:17

Osztrák dohogások a mohi atomerőmű bővítése miatt

Mohi atomerőmű egy újabb blokkjának tervezett beindítása kritikát váltott ki Ausztriában.

Szúrja a sógorok szemét
Fotó: TASR
Mohi atomerőmű

Leonore Gewessler osztrák klímaügyi miniszter úgy látja, hogy az atomerőmű tervezett bővítése az ukrajnai háború miatt kockázatot jelent.

Ausztriában már korábban döntöttek arról, hogy nem indítják be a már elkészült atomerőművet. A mohi létesítmény 200 kilométerre található Bécstől, a szlovák-osztrák határtól pedig alig 100 km-re van.

A zöldpárti miniszterasszony emlékeztetett arra, hogy már több alkalommal is figyelmeztettek, milyen veszélyekkel járhat a szlovákiai atomerőmű újabb blokkjának beindítása. Egyebek mellett arra utaltak, milyen következményei lehetnek egy katonai támadásnak az erőmű ellen.

Gewesssler mellesleg elavult energiaforrásnak nevezte az atomerőműveket, amelyek már önmagukban veszélyforrások, ezeket a szomszédságban zajló háború még tovább növeli.

Néhány osztrák kormánytól független civilszervezet, elsősorban a Global 2000 a bővítés körüli korupciós ügyek és "homályos beruházások" miatt is dohog és szigorú lépéseket követel.

Nem csak az osztrák kritika miatt van gond Mohi körül. A bővítésre eredetileg 3 milliárd euróval számoltak, de most úgy tűnik, ennek a kétszeresére, mintegy 6 milliárd euróra lesz szükség. Az állam részesedése 34 százalék, a részvények többségét a Slovak Power Holding ellenőrzi. Ennek a fele az olasz Enel, a másik fele a cseh Daniel Křetínský és a szlovák Patrik Tkáč energetikai és ipari holdingjának a birtokában van.

A harmadik blobb befejezését követően Szlovákia villanyáramexportőr lehet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.