2022. június 10., 11:46

Őszre több koronavírusos lehet, ám szigorítások nem várhatóak

A helyzet a Covid-19 megbetegedések terén őszre valószínűleg romlik - véli Peter Sabaka infektológus. Az egészségügy összeomlását vagy szigorú intézkedéseket azonban nem vár.

koronavírus Szlovákia
Fotó: TASR
Nem feltételezem, hogy a koronavírus olyan mértékben megzavarná az életünket, mint az utóbbi két évben

- mondta a TASR hírügynökségnek az infektológus.

Az esetek számának növekedése minden évben várható, mivel a Covid-19 betegség endemikussá, lappangóvá vált a népességben.

A legvalószínűbb, hogy az esetek növekedése az omikron valamely új válfajának a megjelenéséhez kötődik majd.

- magyarázta a szakember.

Szerinte az új szubvariáns feltehetőleg nem fertőzi meg azokat, akik már átestek az omikron vírus kiváltotta megbetegedésen. Sokkal kevésbé lesz halálos kimenetelű a betegség lefolyásása, mint az az eredeti koronavírus esetében volt. Az emberekben már kialakult egyfajta immunitás, ezért a fertőzés esetén sem lesz szükség kórházi ápolásra.

Az oltásoknak és annak köszönhetően, hogy a lakosság többsége átesett a koronavírus fertőzésen, annak veszélye valahol az influenza szintére süllyed

- magyarázta Sabaka, aki nem tartja kizártnak új megszorító intézkedések bevezetését, de azok nem lesznek annyira szigorúak, mint az utóbbi két évben.

Mindenre fel kell készülnünk és terveket kell készítenünk, de semmi sem vall arra, hogy komolyabb intézkedésekre vagy lezárásásokra volna szükség"

- fűzte hozzá a szakorvos, aki a kramári kórházban dolgozik Pozsonyban. Oda főként idős és beoltatlan koronavírusos fertőzötteket visznek, akiket eredményesen gyógyítanak.

Hálistennek kevesen vannak és nem okoz problémát az elhelyezésük sem"

- zárta szavait az infektológus.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.